Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μητροπολίτης Κοσμάς: «Ο Άγιος Χριστοφόρος απαντά σε κάθε αίτημά μας…»

Ο Εσπερινός του Αγίου Χριστοφόρου 
στο Αγρίνιο


Με την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, άρχισαν σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο, οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Ιωαννίκιος Μπίλιας, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε για το θαύμα της Αναστάσεως στη ζωή των αγίων και τη ζωή των πιστών.
«Ότι είναι η άνοιξη ανάμεσα στις εποχές, ο ήλιος ανάμεσα στα αστέρια, το χρυσάφι ανάμεσα στα μέταλλα είναι η ανάσταση ανάμεσα στις μέρες του χρόνου. Όλη η δημιουργία συνεορτάζει. Λάμπουν τα πρόσωπα, σκιρτούν οι καρδιές. Στη χαρά της αναστάσεως συμμετέχει όλος ο ορατός και αόρατος κόσμος» ανέφερε ο ομιλητής για να επισημάνει στη συνέχεια την αλλαγή που φέρνει στην ύπαρξη του κάθε πιστού ο Αναστάς Κύριος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ζωή του ανθρώπου μόνο τότε γίνεται όμορφη, ουράνια, ευτυχισμένη, όταν κατορθώσει την αγιότητα. Την αγιότητα που κρύβεται μέσα στη σταύρωση και την ανάσταση. Στη σταύρωση του παλαιού ανθρώπου με όλες τις αδυναμίες και τα πάθη του και στην ανάσταση του νέου, που επιτυγχάνεται με το γκρέμισμα κάθε παλιού και το χτίσιμο του νέου κατά Χριστόν ανθρώπου. Αυτόν τον αγώνα κέρδισε ο άγιος Χριστοφόρος… Βρήκε τον Χριστό. Τον αγάπησε, Τον πίστεψε, Τον ακολούθησε και Τον υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Δεν διαψεύστηκε, δεν εξαπατήθηκε, δεν απογοητεύθηκε. Πίστεψε ολόψυχα σ’ Αυτόν και την Ανάστασή Του. Μαρτύρησε γι’ Αυτόν. Τον ζώντα Κύριο και αναστάντα εκ νεκρών. Και έγινε κληρονόμος της αιώνιας ζωής και ανάστασης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Ιωαννίκιος, προέτρεψε τους πιστούς να ζουν την χαρά της Αναστάσεως. «Αγαπητοί αδελφοί χαίρετε. Ειρηνεύετε. Ζήτε εν Χριστώ. Και θα ζει ο Χριστός κοντά σας και μέσα σας. Και τότε θα καταλάβετε τί ευτυχία και τί πλούτος είναι  η ζωή της Αναστάσεως. Άνοιξη είναι. Ζωή γεμάτη χαρά και ελπίδα».
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου, καθώς και τον ιεροκήρυκα π. Ιωαννίκιο, ενώ αναφέρθηκε στην ζωή και την πολιτεία του αγίου Χριστοφόρου που ήταν απόλυτα ενωμένη με τον Χριστό, επισημαίνοντας ότι:
«Η ζωή του Αγίου, η πολιτεία του, το φρικτό μαρτύριό του ήταν ένα συνεχές θαύμα, αλλά και η παρουσία του στην πόλη του Αγρινίου και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολί μας είναι ένα συνεχές και αδιάκοπο θαύμα και δίδαγμα.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής: «Ο άγιος Χριστοφόρος είναι ονόματι και αληθεία Χριστοφόρος, αφού σε όλη του τη ζωή, από τότε που γνώρισε τον Αναστάντα Κύριο ήταν αναστημένη χριστοζωή. Η σκέψη του ήταν χριστοσκέψη και η αίσθησή του χριστοαίσθηση. Αρνήθηκε όλα τα του κόσμου για να γνωρίσει και να αφοσιωθεί στον Χριστό, για να τον διακονήσει και να τον δοξάσει.

Και ηνωμένος, σύσσωμος με τον Χριστό, είναι ο Άγιός μας παντοδύναμος κατά χάριν και με την αγάπη του, την άμετρη και χριστομίμητη, είναι κοντά στον καθένα μας και σε όλους μας. Προσεύχεται για εμάς, μας προστατεύει, μας σκέπει και απαντά σε κάθε αίτημα μας και καταφυγή μας στη χάρη του. Γι’ αυτό όλοι οι κάτοικοι της ευλογημένης αυτής περιοχής τον αγαπούμε, τον σεβόμαστε και πάνδημα σήμερα και αύριο με ευγνωμοσύνη και χαρά τον τιμούμε».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου