Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κυκλοφόρησε το 22ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Κυκλοφόρησε το 22ο τεύχος (Μάιος 2013) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το τεύχος αυτό, που είναι το πρώτο για το έτος 2013, είναι αφιερωμένο στην ιστορία με τίτλο «Πώς δει ιστορίαν συγγράφειν», από την περιώνυμη διατριβή του Λουκιανού του Σαμοσατέως. Στο αφιέρωμα δημοσιεύονται κείμενα: α) του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, με τίτλο «Πώς δει ιστορίαν … μη γράφειν (Η εκδίκηση του ‘21)», β) του πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνου Χολέβα με θέμα «Ιστορία: “κάλλιστον άθλημα των Ελλήνων” (Πώς θα διδάξουμε την ιστορία στους νέους που αναζητούν πρότυπα)», γ) του φιλολόγου Ιωάννη Εμίρη με τίτλο «Μου αρέσει η Ιστορία», δ) του ιστορικού Χαράλαμπου Μηνάογλου με θέμα «Ελληνική ιστορία και διεθνιστική προπαγάνδα», ε) του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού με τίτλο «Πετάξτε τα βιβλία και διδάξτε … Πατριδογνωσία»  και στ) η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά στην ημερίδα για «Το τάμα του Έθνους» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Μαρτίου 2013.
 Στην στήλη εορταστικά θα διαβάσετε δύο ποιμαντορικές εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας και την λαμπροφόρο εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στην ενότητα πατερικά με τον τίτλο «Άρατε πύλας…» δημοσιεύεται απόσπασμα του λόγου του αγίου Επιφανίου Κύπρου «Εις την θεόσωμον ταφήν και εις την εν τω άδη κατάβασιν του Κυρίου παραδόξως γενομένην».
Η ενότητα διδαχές περιλαμβάνει μελέτη του θεολόγου Ιωάννη Κωστάκη σχετικά με την επίκληση του ονόματος του Θεού και τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στον θεσμό του Όρκου, ενώ στην ενότητα εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στους μακαριστούς ιερείς π. Γεράσιμο Θεοδωρέλλο, π. Παναγιώτη Παληογιάννη και π. Παντελεήμονα Φίλιππα.
Αξιόλογα είναι: α) άρθρο του συγγραφέα Βάσου Βογιατζόγλου για την προσωπικότητα του Φώτη Κόντογλου, β) άρθρο του διατροφολόγου Ευμένη Καραφυλλίδη, ο οποίος παραθέτει συμβουλές για τη διατροφή και τη νηστεία και γ) η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με την οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας για την προσφορά του στο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τέλος παρατίθενται, όπως πάντα, οι κυριότερες από τις δραστηριότητες και η επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου