Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"Η φωτιά που καίει τα δάση μας είναι εγκληματική ενέργεια κατά της Ελλάδος και των αδελφών Ελλήνων"


ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΥΜΕΙΩΜΑ
  
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 ΚΟΣΜΑΣ

Προς  το χριστεπώνυμον πλήρωμα 
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως


 Αγαπητοί,

 Εισήλθαμε ήδη και ζούμε την περίοδο του θέρους. Το καλοκαίρι είναι χρονική περίοδος η οποία έχει και προσφέρει πολλά καλά σε όλους μας. Έχει όμως και μερικά δυσάρεστα.

 Ένα από αυτά είναι οι πυρκαϊές, οι οποίες καταστρέφουν τα δάση μας. Το δένδρο, το πράσινο, τα δάση είναι δώρα του Δημιουργού μας προς τον άνθρωπο, εξαίρετα και αναγκαιότατα. Δεν ευχαριστούν μόνο τον άνθρωπο, ούτε μόνο τρέφουν το ζωικό βασίλειο με τα φύλλα τους και τους καρπούς τους. Αποτελούν βασική προϋπόθεση για όλη τη ζωή του ανθρώπου.

 Από τα δάση έχουμε τεράστια ωφέλεια οικονομική, υγιεινή, προστατευτική, τουριστική. Μας δίνουν για παράδειγμα τα ξύλα, το οξυγόνο, ιδίως σήμερα που η ατμόσφαιρα έχει εν πολλοίς μολυνθή από τα καυσαέρια. Προστατεύουν τα εδάφη, αφού οι βαθειές ρίζες των δένδρων συγκρατούν το πολύτιμο χώμα, προστατεύουν χωριά, πόλεις, συνοικισμούς από τη μανία των χειμάρρων. Προσφέρουν σε όλους μας ηρεμία και γαλήνη.

Επισκεπτόμενοι και παραμένοντες στο δάσος, θαυμάζουμε τα πανύψηλα δένδρα, απολαμβάνουμε την δροσιστική σκια, ανανεώνουμε τον καθαρό αέρα, υμνούμε και δοξάζουμε τον πλάστη και Δημιουργό μας.

 Όλη αυτή την ωραιότητα, την προσφορά την ωφέλεια, την ευλογία, την απομακρύνει, την αφανίζει, την καταστρέφει η φωτιά την οποία η ηθελημένη ή η αθέλητη απροσεξία μας αφήνει κοντά η μέσα στο πράσινο, στο δάσος. Ούτε η απληστία ούτε η πλεονεξία των κυνηγών του κέρδους καταστρέφουν το δάσος όσο η φωτιά.

 Η Ελλάδα μας ήταν ένα απέραντο καταπράσινο δάσος και σήμερα ένεκα της φωτιάς διατηρεί ελάχιστες δασικές εκτάσεις.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, πατρικά και θερμά, παρακαλώ όλους μας να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι τα δάση μας, το πράσινο της περιοχής μας και της πατρίδος μας. 

 Μην πετάμε και μην αφήνουμε αναμμένα σπίρτα η τσιγάρα. Μην ανάβουμε φωτιές μέσα σε δασώδεις περιοχές. Μην παίζουμε με τη φωτιά! Αν δούμε φωτιές, ίχνη φωτιάς η ύποπτες κινήσεις απειλής του πρασίνου η του δάσους, ας ειδοποιήσουμε το Δασαρχείο, τις αστυνομικές αρχές η την πυροσβεστική υπηρεσία. Και αν βρεθούμε κοντά σε αναμμένη φωτιά ας τρέξουμε να συμπαρασταθούμε στους αδελφούς πυροσβέστες, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους δίνουν τη μάχη με τη φωτιά.

 Αγαπητοί, ας ακούσουμε τον μεγάλο μας άγιο και προστάτη Ιερομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό. Μας συμβουλεύει να αγαπήσουμε τα δένδρα για να προκόψουμε.

 Να το να φωνάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Η φωτιά που καίει τα δάση μας είναι καταστροφή, είναι εγκληματική ενέργεια κατά της Ελλάδος και των αδελφών Ελλήνων.

 Ας αναλάβουμε σταυροφορία για να σωθή το πράσινο, να σωθούν τα δάση μας, να σωθή η πατρίδα μας.

Με την αγάπη του Χριστού

  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ   ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου