Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

10 Απριλίου 1821 - 10 Απριλίου 1826: Τιμή στους Μάρτυρες του Γένους


Την ιερά μνήμη του αγίου εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (+10 Απριλίου 1821) αλλά και τη μνήμη των Εξοδιτών, των ενδόξων προμάχων και προασπιστών της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (+10 Απριλίου 1826), τίμησαν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013. 
Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο οποίος χτίστηκε «πλησίον του χώρου όπου κατά την παράδοση έγινε η πρώτη σφαγή των Εξοδιτών», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς τέλεσε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Αμέσως μετά προέστη επιμνημοσύνου δεήσεως και ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως ταύτης, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε «σε τρεις σημαντικές ημερομηνίες, οι οποίες όταν συνδεθούν μας διδάσκουν, μας οικοδομούν, μας οφελούν». Τονίζοντας ο Σεβασμιώτατος την ημερομηνία της 10ης Απριλίου των ετών 1821, 1826, 2013, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:


«10 Απριλίου 1821: Στην Βασιλεύουσα, στην Πόλη των πόλεων, ο Πατριάρχης του Γένους, ο Άγιος Γρηγόριος Ε’ μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, την ημέρα του Πάσχα, αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, αφού ενώθηκε με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, οδηγείται από τους Αγαρηνούς εκεί στην κλειστή πλέον σήμερα πύλη του Πατριαρχείου και θυσιάζεται για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία.


»10 Απριλίου 1826: Στο Μεσολόγγι, ο άγιος εκείνος και ηρωικός Ιεράρχης, ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, μαζί με τους ευλαβείς και αγωνιστάς κληρικούς του, περνάει από ντάπια σε ντάπια και κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων τους προμάχους της πόλεως και ενισχύει το λαό του Μεσολογγίου. Κι αφού ενώνονται όλοι με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας, κάνουν την Έξοδο και ζουν τη φοβερή εκείνη νύχτα… ζουν τη μεγάλη σφαγή τους από τους άσπονδους εχθρούς της πατρίδος.
»10 Απριλίου 2013: Σήμερα, εμείς οι σύγχρονοι ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου ζούμε ακόμη μία Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, την ίδια ημερομηνία, εδώ σ’ αυτό το μαρτυρικό χώρο. Μέσα στο Ναό του Αποστόλου Παύλου κοινωνήσαμε των Αχράντων Μυστηρίων, ενωθήκαμε κι εμείς με το Χριστό μας.
»Και βέβαια δεν έχουμε εμείς, αγαπητοί, άμεσο κίνδυνο όπως ο άγιος Γρηγόριος Ε’, ούτε όπως οι πρόγονοί μας οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Εμείς, δόξα τω Θεώ ακόμη, δεν κινδυνεύουμε σωματικά, όμως κινδυνεύουμε να ζήσουμε μία άλλη σκλαβιά, πολύ χειρότερη από εκείνη τη σκλαβιά των Οθωμανών. Βλέπουμε σήμερα τα πάντα να καταλύονται. Βλέπουμε να ειρωνεύονται, να διώκονται, να πολεμούνται, να καταργούνται αξίες, ιδανικά, αρχές, θεσμοί άγιοι και πανάγιοι. Βλέπουμε να πολεμείται αυτή η γλυκιά μας Ορθοδοξία, αλλά και η γνήσια Φιλοπατρία.
»Σήμερα, εμείς αγαπητοί, ας σκεφθούμε πολύ σοβαρά το προσωπικό μας καθήκον, ας σκεφθούμε πως μας ευλόγησε κι εμάς ο Θεός χαρίζοντάς μας το ίδιο το Σώμα Του και το Αίμα Του. Το ίδιο πανάγιο Σώμα και Αίμα που κοινώνησαν ο Άγιος Γρηγόριος Ε , ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, οι τότε μαρτυρικοί ιερείς, αλλά και οι Εξοδίτες. Το ίδιο Σώμα και Αίμα του Χριστού κι εμείς σήμερα κοινωνούμε. Γιατί είμαστε κι εμείς, όπως κι εκείνοι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά και Έλληνες, μέλη της Πατρίδος, της γλυκιάς Ελλάδος.


»Σήμερα κι εμείς οφείλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε και τον άγιο Γρηγόριο και τους αδελφού μας, τους προγόνους μας, τους πατέρας και αδελφούς, τους προμάχους της Πίστεως και του Μεσολογγίου. 
»Σήμερα, όμως, ας θελήσουμε κι εμείς να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Να αγαπήσουμε όπως εκείνοι τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό. …να ποθήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου! Ας θελήσουμε να κάνουμε τον αγώνα μας… μην το παραθεωρήσουμε αυτό πλέον. Σ’ αυτή τη μεγάλη εορτή και μνήμη, να πάρουμε αποφάσεις...  Να κρατάμε κι εμείς τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινωνία μας ελεύθερη από επιβουλές, αλλά και το Μεσολόγγι και την Πατρίδα μας πέρα για πέρα ελεύθερα.  Ας ευχηθούμε, έτσι να προχωρήσουμε και να ζήσουμε Άγιο Πάσχα».
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 
της  Ιεράς   Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου