Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κυκλοφόρησε το 21ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Προβλήματα εκδόσεως αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καθώς το περιβάλλον του εντύπου λόγου έχει αλλάξει ριζικά και οι προτεραιότητες όλων μας έχουν μεταβληθεί. Εξαιτίας όλων αυτών δεν κατέστη δυνατή η κυκλοφορία τευχών για το έτος 2012. Με την αγωνιώδη επιμονή και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και έχοντας ως δεδομένο ότι πληθαίνουν οι αιρετικές εκδόσεις εναντίον της πίστεώς μας, προχωρήσαμε στην έκδοση ενός πολυσέλιδου τεύχους που καλύπτει ολόκληρο το 2012.
Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως. Περιλαμβάνει κείμενα: α) του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά «Η εξουσία του δεσμείν και λύειν – Η αναγεννητική δύναμις της μετανοίας», β) του αειμνήστου Μητροπολίτου Κυρηνείας Παύλου «Η ψυχολογία των εξομολογουμένων επιπολαίως», γ) του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου «Η δύναμη της εξομολογήσεως», δ) του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου «Εξομολόγηση – Μετάνοια», ε) της μοναχής Μαγδαληνής, από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας «Πνευματικός Πατέρας και Εξομολόγηση». Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα σχετικό απόσπασμα από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στην στήλη σύγχρονα δημοσιεύεται η ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, που εξέδωσε στις 2 Μαρτίου 2012 και με την οποία παροτρύνει τους πιστούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης, σαν μια διέξοδο στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Χώρα μας.
Στην ενότητα διδαχές παρατίθεται μια μελέτη του κ. Ιωάννου Κωστάκη σχετικά με τη χρήση του ονόματος του Θεού, ενώ στη στήλη θεομητορικά ένα άρθρο του κ. Νικολάου Βούλγαρη με τίτλο «Η εμπειρία του πόνου και η υπέρβαση δια της Θεοτόκου».
Με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται ένα μικρό αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Περιέχει ένα κείμενο του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο «Η Ελληνορθόδοξη Μικρασία και οι άγιοι μάρτυρες του 1922» και μια αναφορά του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δορμπαράκη στον τελευταίο επίσκοπο της Σμύρνης, τον νεομάρτυρα άγιο Χρυσόστομο.
Στη στήλη ερμηνευτικά δημοσιεύεται ένα άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Δημόπουλου με τίτλο «Μεθ’ ημών ο Θεός» και στη στήλη πρότυπα παρουσιάζεται από τον κ. Λάμπρο Σκόντζο η μορφή της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ως πρότυπο μετανοίας και αλλαγής.
Στην ενότητα εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στις μοναχές Παμφυλία Καμζέλα († 22/10/2012) και Αντωνία Μανδελιά († 21/08/2012) που έφυγαν από κοντά μας τον περασμένο χρόνο.
Στη βιβλιοπαρουσίαση ο κ. Χριστοφόρος Μπαμπάνης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του αγιορείτου μοναχού Μωυσέως, που εξέδωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, με τίτλο «Η παρουσία του Θεού στη ζωή μας».
Το τεύχος ολοκληρώνεται με μια αναφορά της κα. Μαρίνας Ριζογιάννη στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ρίζα Αντιρρίου, καθώς και τρεις εγκυκλίους του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά (Εγκύκλιος για την δράση των μαρτύρων του Ιεχωβά, Εγκύκλιος Πάσχα 2012 και Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2012).
Τέλος παρατίθενται οι κυριότερες από τις δραστηριότητες και η επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στις δραστηριότητες γίνεται αναφορά: α) στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) για το μάθημα των Θρησκευτικών την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 στο Αγρίνιο, β) στα ημερολόγια (τοίχου και τσέπης) του έτους 2013 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, γ) στην εκδήλωση – παρουσίαση του νέου βιβλίου της λογοτέχνιδος Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη, με τίτλο «Η Παναγία του Γένους μου», που εξέδωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, δ) στην έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των Συσσιτίων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και ε) στις δραστηριότητες της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία Παραμυθία» και της Σχολής Γονεών.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701
Email:  agkosmas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου