Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Περί Ανθελληνικών Δηλώσεων Απάντηση


ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ


Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προέβη στην ακόλουθη Δήλωση:
             
«Έκπληκτοι μείναμε από τις ακατανόητες δηλώσεις της κας Μαρίας Ρεπούση, Βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε! Με κατάπληξη προσπαθούμε, έστω να διαβάσουμε, την ανθελληνική δήλωση: Να καταργηθούν οι γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μα είναι δυνατόν; Μιλάει ελληνίδα η κάποιος που μας ήλθε από την ανατολή; Μιλάει υπεύθυνη ελληνίδα Βουλευτής που υποτίθεται «αγωνίζεται», ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού, για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας;

            »Μάλλον δεν θα γνωρίζει το Μεσολόγγι η κα Βουλευτής, δεν θα πέρασε από την αιματοβαμμένη Πύλη του Μεσολογγίου. Δεν θα προσκύνησε τον ιερό χώρο του Κήπου των Ηρώων, δεν θα στάθηκε ποτέ ενώπιον του Τύμβου, όπου αναπαύονται τα ιερά λείψανα των μαρτύρων των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ.

 »Ασφαλώς δεν θα αντίκρυσε και τις ηρωικές ντάπιες με τα σπασμένα κανόνια. Δεν γνωρίζει που και πως ο εθνομάρτυς και ιερομάρτυς Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, με το άγιο ποτήριο στα χέρια εμψύχωνε και κοινωνούσε τους μελλοθανάτους πολεμάρχους. Δεν έχει υπ’ όψιν της η κα Ρεπούση ούτε τι είναι «Ανεμόμυλος», ούτε τι είναι «Κλείσοβα» και «Βασιλάδι». Και για την ηρωική ΕΞΟΔΟ που ίσως γνωρίζει κάτι από παραποιημένες ιστορικές περιγραφές, δεν θα τις έζησε, όπως τις ζουν οι Μεσολογγίτες. Εμείς ζούμε στο Μεσολόγγι και αγαπούμε το Μεσολόγγι. Ποτέ δε θα λησμονήσουμε και δε θα προδώσουμε την γνησία και ματωμένη ιστορία και ζωή του Μεσολογγίου.

»Οι Εορτές της Εξόδου  των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ δεν είναι «εθνικιστικά κιτς», ούτε «στερεοτυπικές εκδηλώσεις». Είναι ζωντανές γιορτές ευγνωμοσύνης και τιμής αφ  ἑνός των γενικών προμάχων και μαρτυρικώς πεσόντων πατέρων μας, οι οποίοι έπεσαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος και του Μεσολογγίου την ελευθερία», αφ  ἑτέρου εορτές που αναγεννούν, αναζωογονούν, εμψυχώνουν όλους μας και ιδιαιτέρως τα λεβέντικα νειάτα της Αιτωλοακαρνανίας και μας κάνουν να νοιώθουμε περισσότερο ορθόδοξοι χριστιανοί και γνήσιοι Έλληνες.

            »Καλά θα κάνει η κα Ρεπούση να σταματήσει να συνιστά πλέον διαστρεβλώσεις καθώς και τη λήθη της γνήσιας ελληνικής ιστορίας. Όσοι αμφισβητούν την ιστορία, αμφισβητούν  την ιθαγένειά τους.

 »Η ιστορία γράφτηκε στο Μεσολόγγι με αίμα και θυσία, δεν διαγράφεται με φληναφήματα ανιστόρητων και αδαών. Ο Ευριπίδης υπογραμμίζει «Όλβιος έστι όστις της ιστορίης έσχε μάθησιν», όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Εδώ είναι Μεσολόγγι, εδώ κατοικούν Μεσολογγίτες απόγονοι ηρώων και μαρτύρων.

       »Τα λόγια της κας Ρεπούση δεν μας επηρεάζουν, είναι γραμμένα πάνω στο νερό. Ας αφήσει το Μεσολόγγι να λάμπει, να φωτίζει, να εμπνέει, να αναζωπυρώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

 »Και κάτι τελευταίο. Παρακαλώ τους έλληνες πολιτικούς μας να φροντίσουν να αναπτερωθεί το υγιές εθνικό φρόνημα και η γνήσια φιλοπατρία.  Η ανυπαρξία αυτών των ιδανικών έφερε την πατρίδα μας στο κατάντημα που ζούμε.

† ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου