Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έρανος Αγάπης 2011

Εγκύκλιο για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ. Με την εγκύκλιο αυτή, που αναγνώσθηκε στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 27ης Νοεμβρίου 2011, ο Σεβασμιώτατος καλεί τους πιστούς να ανταποκριθούν κι εφέτος στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας και να προσφέρουν στον Έρανο της Αγάπης χωρίς γογγυσμό.

Η διεξαγωγή του Εράνου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου 2011.


 Ολόκληρο το κείμενο της Εγκύκλιου είναι το εξής:

Αγαπητά μου παιδιά,

Γνωρίζω σε ποιούς πιστούς, ευλαβείς και ευλογημένους χριστιανούς απευθύνομαι και γι  αυτό τολμώ αυτή τη στιγμή να σας ενοχλήσω.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά βρίσκομαι σε δυσκολία και έντονο προβληματισμό για το αν πρέπει να σας απασχολήσω εφέτος και να σας απευθύνω αυτόν τον πατρικό και παρακλητικό λόγο. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη από όλους σας.

Είναι φανερή η σφραγίδα της οικονομικής κρίσεως και δυσπραγίας, της οικονομικής αφαιμάξεως που επιβλήθηκε και επιβάλλεται στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Όλοι σας, το γνωρίζω και συμπονώ μαζί σας, ζήτε τις φοβερές συνέπειες και σταυρώνεσθε καθημερινά για να αντιμετωπίσετε τις πολλές ατομικές, οικογενειακές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις.

Όμως, σας μιλάω ειλικρινά, δεν μπορώ να κωφεύσω. Δεν μπορώ να αγνοήσω, να περιφρονήσω τις παρακλήσεις, τις επίμονες και δυνατές φωνές, τις κραυγές πολλών αδελφών χριστιανών οι οποίοι πεινούν και γυμνητεύουν σήμερα, και δεν έχουν ούτε το απαραίτητο ψωμί. Δεν είναι υπερβολή.

Κατακλύζεται το γραφείο του Επισκόπου από φωνές και ικεσίες χριστιανών αδελφών μας οι οποίοι στερούνται και τα απαραίτητα.

Δεν πιέζω κανέναν. Δεν αναγκάζω κανέναν.

Πατρικά όμως εφ’ όσον υπάρχουν πτωχότεροι από μας, παρακαλώ να τους σκεφθούμε και να προσφέρουμε ο,τι έχουμε, αν θέλουμε, στον εφετινό ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ.

Χωρίς γογγυσμό αγαπητοί. Κάθε χρόνο με συγκινείτε με την ολοπρόθυμη αγάπη και την προσφορά σας.

Εφέτος μπορεί όλοι μας να έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία, όμως μη λησμονούμε πως κάποιοι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβιώσεως. Μη λησμονούμε ότι ο ίδιος ο Κύριος και Θεός μας, μας βεβαιώνει ότι αυτός που θα δώσει ελεημοσύνη με αγάπη και προθυμία, θα ελεηθεί και υλικά πλουσιώτατα και πνευματικά περισσότερο.

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι η Ιερά Μητρόπολις είναι κοντά  στον κάθε συνάνθρωπο που ζητάει τη βοήθειά της, στον πτωχό, στον ασθενή, τον εγκαταλελειμμένο. Το έργο της φιλανθρωπίας όμως με τη δική σας αγάπη και προσφορά το διακονεί. Ο,τι προσφέρετε, δίδεται μέχρι του τελευταίου λεπτού στους δοκιμαζομένους αδελφούς.

Σας πληροφορούμε ότι από τον Έρανο της Αγάπης του έτους 2010 εισπράχθηκαν 122.500,00 ευρώ, από τα οποία:
- τα 41.726,30 ευρώ παρέλαβε η Ιερά Μητρόπολις στο Ταμείο της Κεντρικής Φιλοπτώχου Διακονίας,
- τα 75.107,34 ευρώ παρέμειναν στα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και
- τα 2.384,36 ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας.

Γενικώς από την Ι. Μητρόπολι έχει διατεθεί κατά το έτος 2010 το χρηματικό ποσό των 232.341,30 ευρώ. Και πιο συγκεκριμένα:

 1) Προς Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές συνολικά 13.920,00 ευρώ.
2) Προς απόρους συνανθρώπους μας: Από το Ταμείο της Κεντρικής Φιλοπτώχου Διακονίας 67.300,00 ευρώ και από τους Ενοριακούς Ναούς συνολικά 151.121,30 ευρώ.

Κατά το έτος 2011 και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί:
1) Από το Ταμείο Κεντρικής Φιλοπτώχου Διακονίας 68.535,00 ευρώ.
2) Προς τους Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές 15.920,00 ευρώ,
3) Για την φιλοξενία των μαθητών στις Κατασκηνώσεις 45.656,00 ευρώ.

Ήδη είναι έτοιμα Συσσίτια για τους αδυνάτους αδελφούς στο Αγρίνιο, ετοιμάζονται στο Μεσολόγγι και στην Αμφιλοχία. Για την έναρξι και λειτουργία αυτών στην πόλι του Μεσολογγίου έχουν διατεθεί από την Φιλανθρωπική Ομάδα της Ι. Μητροπόλεως «Αγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» 15.000,00 ευρώ. Επίσης με τη συμπαράστασι του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών θα λειτουργήσει Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Μεσολόγγι, ήδη δε λειτουργεί από τον Μάιο στο Αγρίνιο με τη συνεργασία του Δήμου, βοηθώντας εκατοντάδες οικογένειες.

Μην πούμε όχι αγαπητοί στην προσφορά του Εράνου Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ελάτε όλοι μαζί να προσφέρουμε αγάπη, παρηγοριά, ζεστασιά τροφή και ένδυμασία στον αδελφό που στερείται και που μας ζητάει βοήθεια.

Έρχονται Χριστούγεννα. Ας μοιράσουμε το φτωχικό μας φαγητό με τον πεινασμένο αδελφό. Και εφέτος ας γίνει σύνθημά μας και ζωή μας η προτροπή: «Κανείς πεινασμένος και γυμνός στον τόπο μας, κανείς χωρίς αγάπη και στοργή». Η καρδιά μας η χριστιανική, η ζεστή, η πληρωμένη από το Φως της Βηθλεέμ ας αγκαλιάσει όλους.

Ο Έρανος της Αγάπης εφέτος στην Ιερά Μητρόπολί μας θα διενεργηθεί από 27 Νοεμβρίου μέχρι και 18 Δεκεμβρίου 2011. Ζητώ πάλιν και πολλάκις συγγνώμη από όλους και όλες.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την πάντοτε θεάρεστη ανταπόκρισί σας. Εύχομαι σε όλους αναγεννημένη πορεία μέσα από την Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων για ένα άγιο εορτασμό της Μητροπόλεως των εορτών.
                                                                  
Με την αγάπη του Χριστού μας,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου