Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου στην Ιερά Μονή Μυρτιάς


Την τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 η Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος. Την τιμία Κάρα υποδέχθηκε, εκ μέρους του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργιάδης. Μετά την υποδοχή τελέσθηκε στο καθολικό της Μονής η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Το ιερό λείψανο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγάθωνος θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Μυρτιάς, μέχρι την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, ενώ καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 (Πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου) τιμάται η Σύναξις της εφεστίου και θαυματουργού ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιωτίσσης, της επονομαζομένης «Η Ελπίς των Απελπισμένων». Το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.


Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων κάντε «κλικ» εδώ.


Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή

Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς – Τριχωνίδας, με την πλούσια ιστορία της, την θαυματουργή και ιστορική Εικόνα της, τη μοναδική αρχιτεκτονική της, τις υπέροχες βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες της και το κατανυκτικό περιβάλλον της αποτελεί βυζαντινό μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ευρύτερης περιοχής.

Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη σε μια μαγευτική τοποθεσία, με καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μυρτιάς και την λίμνη Τριχωνίδα, στη μέση του παραλίμνιου δρόμου που συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο. Έχει σχήμα τετράπλευρο και φρουριακή εξωτερική μορφή. Στο μέσο της ορθώνεται ελεύθερο το καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Πληροφορίες για την ιστορία και την ίδρυση της Ιεράς Μονής αντλούμε από παλαιά κτητορική επιγραφή του έτους 1491, όπως επίσης αναφορές υπάρχουν σε περγαμηνό κώδικα του Μεγάλου Σπηλαίου του έτους 1634, σε γραπτή επιγραφή όπισθεν φορητής εικόνας της Παναγίας του έτους 1639, καθώς επίσης σε κώδικες και σημειώματα του αρχείου της μονής των ετών 1702, 1736, κ.λ.π.

Όσον αφορά τον εικονογραφικό διάκοσμο του καθολικού, παρατηρούμε διάφορες περιόδους και καλλιτέχνες. Ο αρχικός Ναός διαθέτει αγιογραφίες κατά πάντα όμοιες προς αυτές των μνημείων του 11ου και 12ου αιώνα. (Αθ. Παλιούρας – Αναστ. Ορλάνδος). Επίσης σε μικρές επιφάνειες σώζονται αγιογραφίες του Ξένου Διγενή (1491 μ.Χ.). Η δεύτερη επέκταση του καθολικού φέρει αγιογραφίες του έτους 1539 (πιθανόν υπό του Φράγκου Κατελάνου). Ο νάρθηκας τέλος κοσμείται με αγιογραφίες του 1712, χαρακτηριζόμενες ως «θαύμα λαϊκής τέχνης».

Ο μεγάλος όμως και ατίμητος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας, της Μυρτιωτίσσης, η οποία φέρει την επιγραφή «Η ελπίς των απελπισμένων». Η Κυρία Θεοτόκος εικονίζεται κατά τρόπο που περιέχει δογματικό και θεολογικό βάθος.

Κείμενο: Ιερά Μονή Μυρτιάς
Φωτογραφίες: Βασίλης Μυλωνάς













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου