Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Συνάντηση των Επιταφίων στο Αγρίνιο


Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων πέντε ενοριών της πόλεως του Αγρινίου στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας.

Στη δέηση που πραγματοποιήθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος στο σύντομο μήνυμά του προς τον κόσμο που κυριολεκτικά κατέκλυσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αξιωθήκαμε αγαπητοί και φέτος να εορτάσουμε και να ζήσουμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Αχράντων Παθών του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.

Και φέτος πλησιάσαμε το υπερώο της Ιερουσαλήμ, είδαμε τον Θεό των όλων να σκύβη και να πλένη τα πόδια των μαθητών, παρακολουθήσαμε την παράδοσι του φρικτού μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Συγκλονισθήκαμε από την εναγώνια προσευχή του Κυρίου στη Γεθσημανή, πονέσαμε όταν ο μαθητής επρόδωσε τον Διδάσκαλο, αλλά και όταν σαν κοινός κακούργος ο αναμάρτητος Θεάνθρωπος περιφερόταν από τον Άννα στον Καϊάφα και από τον Πιλάτο στον Γολγοθά για να σταυρωθή.

Ζήσαμε τα φρικτά πάθη, την απάνθρωπη σταύρωσι, ακούσαμε το «τετέλεσται». Αναβήκαμε στον Σταυρό, τον προσκυνήσαμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Το βράδυ της πρώτης εκείνης Μεγάλης Παρασκευής οι εχθροί του Κυρίου μας είχαν την πεποίθησι ότι η πλάκα, η πέτρα που κάλυπτε το μνημείο δεν θα σκέπαζε μόνο το νεκρό σώμα του Ναζωραίου, αλλά και το έργο Του.

Καμμία αντίστασι δεν εκδηλώθηκε κατά την Σταύρωσί Του, άρα εξαφανίστηκε ο Ιησούς και οι μαθηταί Του.

Άρχοντες και λαός των Ιουδαίων δεν έχουν πλέον να φοβηθούν. Έτσι νόμιζαν.

Μαζί τους περισσότερο χάρηκε και πανηγύριζε ο αρχιεργάτης του πάθους και του σταυρικού θανάτου του Κυρίου, ο διάβολος.

Δόξα τω Εσταρωμένω!

Όλοι τους ουδέν εποίησαν!».

Και κατέληξε «Αγαπητοί, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. Ας πάρουμε την απόφασι τον Σταυρό και την Ανάστασι να τα κάνουμε κέντρα της προσωπικής, της οικογενειακής και της προσωπικής μας αναπλάσεως.

Μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία μας ζώντας ας θελήσουμε να συσταυρωθούμε με τον Κύριο Ιησού Χριστό μας.

Να σταυρώσουμε το σαρκικό μας φρόνημα, τα πάθη μας, τις επιθυμίες, όπως υπογραμμίζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Ας θελήσουμε και ας φέρουμε τον Αναστάντα στην καρδιά μας. Τον νικητή του Άδου, της φθοράς, του θανάτου. Για να φέρουμε ειρήνη και χαρά στη ζωή μας.

Να φύγη η απαιδιοδοξία, η φοβία, το άγχος η αγωνία από τις οικογένειες, από τους νέους και τις νέες μας.

Σήμερα όλοι μας να πάψουμε να αγωνιούμε. Μη φοβόμαστε κανέναν εχθρό και πολέμιο του Χριστού. Είναι όλοι ανίσχυροι και αδύναμοι. Φέροντας το Σταυρό του Χριστού και την Ανάστασί Του στη ζωή μας φέρουμε τον Παντοδύναμο Θεό μας, τον νικητή, τον Σωτήρα μας».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου