Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 31ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Αφιερωμένο στον προσφάτως αγιοκαταταγέντα, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τοπικό μας άγιο Βλάσιο τον Ακαρνάνα, τον εν Σκλαβαίνοις μαρτυρήσαντα και τους έξι συνασκητές και συμμάρτυρές του είναι το 31ο τεύχος (Σεπτέμβριος 2016) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κυκλοφόρησε πρόσφατα.
 «Η Ιερά Μητρόπολίς µας, κατά τον µήνα Αύγουστο του σωτηρίου έτους 2016, έλαβε από την αγάπη του Θεού µας δώρο θείο και µοναδικό. Έτη πολλά ποθούσαµε τήν αγιοκατάταξι του µεγάλου µας αγίου ίεροµάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος καί µαρτυρήσαντος, µετά των έξι συµµαρτυρησάντων συνασκητών του…Αυτό το τεύχος του περιοδικού µας αφιερώνεται στην αγιοκατάταξι του αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος. Πιστεύουµε ότι τα σχετικά κείµενα που καταχωρούνται σ' αυτό, θα βοηθήσουν τον πιστό αναγνώστη να γνωρίση τον άγιο Βλάσιο, να τον πλησιάση, να διδαχθή από την αγιασµένη ζωή του, το µαρτύριό του, την οµολογία του.
Θα βοηθήσει πιστεύουµε, η έκδοση αυτή, ώστε ο τόπος της ασκήσεως του, του µαρτυρίου του και της ταφής του, ο τόπος της εμφανίσεως του και των θαυµάτων του, να γίνη προσκύνηµα των πιστών χριστιανών, αλλά και πηγή πνευµατικής ωφέλειας» γράφει στον πρόλογό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς εκφράζοντας την προσωπική του χαρά, αλλά και ολοκλήρου της τοπικής Εκκλησίας.
Το αφιέρωμα αρχίζει με το ανακοινωθέν – δελτίο τύπου  της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την απόφαση της αναγραφής του ονόματος του αγίου Βλασίου στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επίσης, δημοσιεύεται η ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με την οποία ανήγγειλε στον πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας το ευχάριστο και μοναδικό γεγονός της αγιοκατατάξεως. Παρουσιάζεται, αναλυτικά, ο βίος του αγίου Βλασίου και των έξι συνασκητών του, με βάση τα σχετικά βιβλία του αρχιμ. Αυγουστίνου Κατσαμπίρη, που είναι ο πρώτος και βασικός μελετητής του αγίου Βλασίου και αυτός που έκανε γνωστό τον άγιο μέσα από τα γραπτά και την έρευνά του. Ακολούθως παρατίθενται διδάγματα από το μαρτύριο και το συναξάρι των αγίων, η περιγραφή της φανερώσεως του αγίου Βλασίου στον όσιο Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη και η ομιλία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά στην τελευταία ανεπίσημη πανήγυρη των Αγίων το περασμένο έτος (2015).
Στην στήλη αγιολογία ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Παύλος Ντανάς παραθέτει τον βίο της αγίας Θεοδώρας της εν Βάστα Μεγαλοπόλεως μαρτύρησάσης και στην ενότητα διδαχές ο θεολόγος Ιωάννης Κωστάκης παρουσιάζει το θέμα: «Πώς ο Θεός βλέπει τον κόσμο;».
Στην στήλη εορταστικά δημοσιεύονται η εμπνευσμένη ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, κατά την φετινή πανήγυρη του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Οσμή ζωής» του Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ για την γονυκλισία του Εσπερινού της Πεντηκοστής.
Στην στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στον μακαριστό οικονόμο π. Ανδρέα Ριζογιάννη.
Το τεύχος συμπληρώνεται με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στην εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» και δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2016, την Εγκύκλιο του Μητροπολίτου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Τέλος παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από τον Ιανουάριο έως τον  Σεπτέμβριο του έτους 2016.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10    Τ.Κ. 302 00    Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου