Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Κάθε νέος, κάθε νέα να συνδεθή με το Χριστό για να επιτύχη και να ζήση αληθινά και ολοκληρωμένα»

Την ανάγκη να έρθουν οι νέοι κοντά στην Εκκλησία και να γνωρίσουν τον Χριστό επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κατά την τελετή των Εγκαινίων του νέου Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, κατά την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013,
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του κτιρίου που μέχρι πρότινος στέγαζε τον 1ο Παιδικό Σταθμό καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση και την προετοιμασία του χώρου να στεγάσει τις δραστηριότητες του νεανικού τομέα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του, αφού έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και στις πρώτες προσπάθειες κατά το έτος 1974 για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου επί αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου ανέφερε ότι «σε αυτό το παλαιό πνευματικό κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, θα γίνονται οι ομιλίες της Σχολής Γονέων και θα μεταφερθεί συντόμως και η Σχολή Αγιογραφίας.
Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Αρκετά χρόνια το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έγινε, γίνεται και θα γίνεται όασις δροσιστική, ενισχυτική, πηγή που χαρίζει φως, ύδωρ ζωής, παρηγορία και ολοκληρωμένη ζωή σε νέους, νέες, οικογενειάρχες, ηλικιωμένους και σε όλους όσοι συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις.
Όμως δεν επαρκούσε  το Πνευματικό Κέντρο για όλες τις εκδηλώσεις μας. Τα νειάτα ήθελαν  το δικό τους ευρύχωρο Κέντρο Νεότητος και αναζητούσαμε ένα χώρο που θα είναι ειδικά διαρρυθμισμένος, αλλά και αφιερωμένος στη χαρά, στην ψυχαγωγία, στη βοήθεια και στην ωφέλεια του νέου, της νέας, του παιδιού.
Η αγάπη του Θεού μας έδωσε αυτό που επιθυμούσαμε.  Μας χάρισε αυτό το δώρο, που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ευχαριστούμε με όλη μας τη δύναμη τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, διότι μας χάρισαν, μας προσέφεραν τον άλλοτε παιδικό αυτό σταθμό, ο οποίος θα γίνει πλέον Κέντρο, όχι απλώς Νεότητος, αλλά κέντρο στο οποίο ο Χριστός μας θα φωτίζει, θα σκέπει, θα καθοδηγεί, θα ολοκληρώνει τα παιδιά μας, θα τα οδηγεί στην αληθινή πρόοδο και την επιτυχία.
Αγαπητοί αρχίζει μια νέα περίοδος προσφοράς στη νεότητά μας με το νέο αυτό Κέντρο Νεότητος. Η Ιερά Μητρόπολίς μας με τα άξια στελέχη της θέλει να το αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτόν εδώ το χώρο θα παίζουν τα παιδιά μας αγνά, καθαρά, άδολα για να γνωρίσουν σήμερα, που χάσαμε την αληθινή ψυχαγωγία, πως μπορεί ο νέος να χαίρεται, να ειρηνεύει, να κοινωνικοποιείται, χωρίς να μολύνεται και να αμαρτάνει.
Σήμερα, αυτή τη μεγάλη μέρα της Εθνικής μας εορτής, αυτή τη μέρα που το «ΟΧΙ» στους κατακτητάς έσωσε την πατρίδα μας, εμείς ας πούμε το μεγάλο «ΝΑΙ» στην διακονία και την βοήθεια της νεότητός μας.  
 Όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, σας παρακαλώ, με ενότητα και απλότητα, με ταπείνωση και πνεύμα θυσίας, να ενώσουμε την αγάπη μας την ειλικρινή και την άγρυπνη, εδώ σε αυτό το Πνευματικό Κέντρο Νεότητος, για την βοήθεια της νεότητός μας. Αν μείνουμε στους εγωισμούς μας και την αδιαφορία, θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευλογία που μας δίνει ο Θεός.
Σύνθημά μας: κάθε νέος, κάθε νέα να γνωρίσει το Χριστό. Να συνδεθεί με το Χριστό για να επιτύχει και να ζήσει αληθινά και ολοκληρωμένα.

Αυτή τη στιγμή, επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη χαρά που ζούμε σήμερα, τους καλούς συνεργάτες μας, κληρικούς και λαϊκούς, τους κατηχητές και κατηχήτριες, τους υπευθύνους των κύκλων και των ομάδων αγοριών και κοριτσιών, οι οποίοι ετοίμασαν, διαμόρφωσαν, διακόσμησαν και προσφέρουν πανέτοιμο το Κέντρο Νεότητος στη διακονία των νέων».

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 άρχισαν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην πόλη του Αγρινίου.
Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, όπως πάντα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου ομιλητής ήταν ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Νατσιός, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα: «28η Οκτωβρίου: Όταν μεγαλουργούσαν οι καρδιές».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των δραστηριοτήτων της Σχολής και κάλεσε όλους τους νέους να πλαισιώσουν κι εφέτος τις ομιλίες της Σχολής Γονέων για να στηριχθούν και να ενισχυθούν στον δύσκολο αγώνα τους για την δημιουργία μιας σωστής οικογένειας.






Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εγκαίνια του νέου Κέντρου Νεότητος

Το νέο «Κέντρο Νεότητος» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα εγκαινιάσει την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00’ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Το νέο Κέντρο Νεότητος βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Πλυτά και μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε αυτό ο 1ος Παιδικός Σταθμός. Κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για να στεγάσει τις δραστηριότητες του τομέα Νεότητος.
Μετά την ανακαίνιση του κτιρίου, η Ιερά Μητρόπολή μας ευελπιστώντας ότι το νέο «Κέντρο Νεότητος» θα γίνει ένας φάρος πνευματικός που θα συγκεντρώσει και θα διδάξει στα παιδιά την αληθινή χαρά, αποφάσισε να στεγαστούν σε αυτό οι εξής δραστηριότητες:
1.      Κατηχητικές Συνάξεις Νηπίων (για πρώτη φορά φέτος)
2.      Κατηχητικές Συνάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
3.      Παιδική χορωδία Δημοτικού και Γυμνασίου
4.      Τμήμα χειροτεχνίας για κορίτσια
5.      Δανειστική Βιβλιοθήκη

6.      Δημιουργική απασχόληση παιδιών νηπίου και δημοτικού

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έναρξη της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Αγρίνιο

Για έβδομη συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει η Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αρχίζοντας στο Αγρίνιο, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 Η Σχολή Γονέων λειτουργεί στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και στην πόλη του Αγρινίου, καθώς επίσης και στις έδρες των Αρχιερατικών Περιφερειών Αμφιλοχίας, Αστακού, Βονίτσης, Κατούνης, Παμφίας και Μακρυνείας.
Η Σχολή Γονέων δημιουργήθηκε με σκοπό να στηρίξει τον θεσμό της οικογένειας, διδάσκοντας όχι ανθρώπινες θεωρίες, αλλά το λόγο του Θεού.
Στις συναντήσεις της Σχολής δίνεται η δυνατότητα σε έμπειρους ομιλητές να αναπτύξουν θέματα που αφορούν την οικογένεια και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τις πνευματικές αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την Πατρίδα.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας καλεί όλους τους νέους που προχωρούν προς το μυστήριο του γάμου, τους συζύγους και γονείς που προσπαθούν να βελτιώσουν την οικογένειά τους να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση για την πόλη του Αγρινίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:30’ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας, με ομιλητή τον δάσκαλο και συγγραφέα κ. Δημήτρη Νατσιό, με θέμα: «28η Οκτωβρίου: Όταν μεγαλουργούσαν οι καρδιές». Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς θα τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της Σχολής.

Ο Δημήτρης Ιω. Νατσιός γεννήθηκε το 1965 στο Μοσχοχώρι Πιερίας. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπηρετεί ως μάχιμος δάσκαλος σε σχολεία του Κιλκίς. Αρθρογραφεί ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια σε εφημερίδες του Κιλκίς, της Κατερίνης και σε διάφορα περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.  Ταυτόχρονα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» του τηλεοπτικού καναλιού «4Ε». Έχει εκδώσει τρία βιβλία, που πραγματεύονται θέματα Παιδείας.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2013 - 2014

Α  Γ  Ρ  Ι  Ν  Ι  Ο

Κυριακή  27  Οκτωβρίου  2013  –  6:30’ μ.μ.
κ. Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος και Συγγραφέας.
Θέμα : «28η Οκτωβρίου 1940:
Όταν μεγαλουργούσαν οι καρδιές»


Κυριακή  10  Νοεμβρίου  2013  –  6:30’ μ.μ.
κα Βιολέτα Σιγάλα, Διευθύντρια Παιδοψυχιατρικού τμήματος Καραμανδάνιου Νοσοκομείου Πατρών
Θέμα: «Το παιδί μέσα σ’ έναν απρόσμενα βίαιο κόσμο»


Κυριακή  15  Δεκεμβρίου 2013  –  6:30’ μ.μ.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ,
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους.
Θέμα: «Χριστιανοί γονείς σε συνθήκες κρίσεως»


Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014  –  6:30’ μ.μ.
κ. Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Παν/μίου Θεσσαλονίκης
Θέμα: «Εγκεφαλικός θάνατος – μεταμοσχεύσεις οργάνων»


Κυριακή 26  Ιανουαρίου  2014 –  6:30’ μ.μ.
κα Βασιλική Χατζαρά, Διευθύντρια ΕΣΥ πανεπιστημιακής παιδοψυχιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων.
Θέμα: «Η κατάθλιψη στα παιδιά και στους νέους»


Κυριακή 16  Φεβρουαρίου  2014  –  6:30’ μ.μ.
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης, εφημέριος – προϊστάμενος Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου, Μπραχάμι Αττικής
Θέμα: «Η διαθήκη ενός πατέρα»


Δευτέρα  10  Μαρτίου  2014 –  6:30’ μ.μ.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέα  Αγίου Όρους.
Θέμα: «Αμαρτωλός και αμετανόητος»


Δευτέρα  7  Απριλίου  2014 –  6:30’ μ.μ.
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.
Θέμα: «Εισαγωγή στη Μεγάλη Εβδομάδα»


Κυριακή  4  Μαΐου  2014  –  6:30’ μ.μ.
κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Διευθυντής Διώξεως Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Οικονομικής Αστυνομίας.
Θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο – Κανόνες και συμπεριφορές»



Μ  Ε  Σ  Ο  Λ  Ο  Γ  Γ  Ι

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013  -  6:30’ μ.μ.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης
π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Ιεροκήρυξ, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ».
Θέμα: «Αληθινή αγάπη στην οικογενειακή ζωή»


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013  -  6:30’ μ.μ.
κα. Ευδοξία Αυγουστίνου, φιλόλογος – θεολόγος.
Θέμα:  «Οι αξιακοί προσανατολισμοί στα σχολικά μας βιβλία»


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014  -  6:30’ μ.μ.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος
Θέμα:  «Αγάπη και ελευθερία: το DNA των ανθρωπίνων σχέσεων»


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014  -  6:30’ μ.μ.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης
π. Εφραίμ Παναούσης
Ιεροκήρυξ - Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής,
Πολυδένδρι Αττικής
Θέμα: «Η Μητέρα και η πνευματική ζωή της οικογένειας»



Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014  -  6:30’ μ.μ.
Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης
καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλονίκης.
Θέμα:  «Η οικογένεια ανάμεσα στην κοσμική κρίση και τη νηπτική διάκριση»


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014  -  6:30’ μ.μ.
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης
π. Αντώνιος Στυλιανάκης, παιδοψυχίατρος.
Θέμα: «Οι φόβοι των γονιών και οι φοβίες των παιδιών»

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου



Στις 23 Οκτωβρίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ιερά μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Ως γνωστόν στον Άγιο Ιάκωβο αποδίδεται η αρχαιότερη Θεία Λειτουργία της Ορθοδόξου Λατρείας μας.
Για το λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου, το απόγευμα της εορτής, σήμερα Τετάρτη 23/ 10/ 2013 και ώρα 18.30, θα τελέσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου, την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου.

Αυτή η Θεία Λειτουργία ακολουθεί το λειτουργικό Τυπικό των Ιεροσολύμων και η τέλεσή της δίνει την δυνατότητα σε όλους τους χριστιανούς να προσευχηθούν και να λειτουργηθούν μετέχοντας τον τρόπο λατρείας της πρώτης Χριστιανικής Κοινότητας των Αποστολικών χρόνων.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων

 Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ Ο Σ Μ  Α Σ
Πρός  τό  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
τῆς  καθ’  ἡμᾶς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως

Ἀγαπητοί,
           
            Μέ πατρική ἀγάπη καί ἀνησυχία, ἀλλά στηριζόμενος καί στή δική σας δεκτικότητα καί ὑπακοή, ἀπευθύνομαι σήμερα σέ ὅλους σας, ἀπευθύνομαι στούς καλούς μας γονεῖς, στούς ἀγωνιστάς ἐκπαιδευτικούς μας, ἀλλά καί σέ ὅλους τούς ἀδελφούς χριστιανούς καί σᾶς παρακαλῶ νά ἀνταποκριθῆτε στήν παράκλησι μου καί τήν προτροπή μου.
            Δέν ζητάω ἀπολύτως τίποτε τό προσωπικό. Παρακαλῶ ὅλοι μας νά ἀφυπνισθοῦμε, νά ἀναζωπυρώσουμε τήν ἀνύστακτη φροντίδα μας καί νά ἐνδιαφερθοῦμε εἰλικρινά γιά τή σωτηρία τῶν παιδιῶν μας, τῶν σπλάχνων μας, τῆς ἐκλεκτῆς νεολαίας μας.
            Ὅλοι ἀγαπᾶμε τά νειᾶτα. Μέ πατρική στοργή προσωπικά τά παρακολουθῶ, τά διακονοῦμε εἰλικρινά, μέ γνήσιο συνειδητό καί ἁγνό ἐνδιαφέρον.
            Εἶναι καιρός ὅμως ὅλοι μας νά τά προσέξουμε ἰδιαιτέρως, νά κατανοήσουμε τό χάος στό ὁποῖο τά ὁδηγοῦν πολλοί παιδοπατέρες μέ τίς σκοπιμότητές τους, νά θυσιάσουμε τή δική μας ἄνεσι γιά τήν ἀνοικοδόμησι τῆς νεολαίας μας. Ἄς ἀφήσουμε τίς δικαιολογίες, τίς πολλές ἀσχολίες μας, τούς διασταγμούς, τίς προκαταλήψεις.
            Ἡ γενιά πού ἀνατρέφουμε εἶναι ἡ πιό «δραματική» ἴσως ἀπό ὅλες. Ὄχι γιατί τά ἴδια τά παιδιά μας δέν εἶναι καλά. Ἀντιθέτως, πρέπει νά τό ὁμολογήσουμε. Ἔχουμε τήν πιό θαυμάσια καί εἰλικρινῆ νεότητα.
            Λέγοντας ὅμως «δραματική», ἐννοοῦμε τίς πολλές προκλήσεις, τούς πολύμορφους κινδύνους πού περιζώνουν τήν νεότητά μας σήμερα.
            Μάθαμε τά παιδιά μας νά ζοῦν μέσα σέ γενική ἀτμόσφαιρα εὐδαιμονισμοῦ, τά μάθαμε νά βλέπουν ὅλο χαμηλά, φθηνά, πρόχειρα, νά ἐντυπωσιάζονται ἀπό ὑλοφροσύνη, καλοπέρασι καί ψευτοευχαριστήσεις. Ζοῦν τά παιδιά μας μέσα στήν ἀποδιοργάνωσι τῆς ἀληθινῆς οἰκογενειακῆς στιγμῆς, μέσα στό ἀσύδοτο κυνήγι τῶν πάσης φύσεως ἡδονῶν.
            Ἡ σύγχρονη κοινωνία μας καυχημένη βέβαια γιά τά σύγχρονα λεγόμενα «ἄριστα» παιδαγωγικά της συστήματα, ἀπομακρύνει τά παιδιά μας ἀπό τά αἰώνια ἰδανικά καί τίς αἰώνιες ἠθικές ἀξίες. Μέ τή διδασκαλία της χαλαρώνει τίς ἀντιστάσεις τῶν παιδιῶν ἐμπρός στήν ἐπιδρομή τῶν νεανικῶν παθῶν, ἀπογυμνώνει τά νειᾶτα ἀπό τήν πίστι καί τό φόβο τοῦ Θεοῦ, καί ἀπό τήν ἀγάπη στήν πατρίδα μας.
            Τά παιδιά μας, τά παληκάρια μας, οἱ αὐριανοί οἰκογενειάρχες, οἱ ἐπιστήμονες καί οἱ αὐριανοί ταγοί τοῦ ἔθνους μας ἀγνοοῦν τόν Τριαδικό Θεό, τόν Ἐσταυρωμένο καί Ἀναστάντα Χριστό μας, τόν αἰώνιο ὁδηγό τῶν νέων, ἀγνοοῦν τόν ἑαυτό τους χωρίς Θεό, τόν σκοπό τῆς ζωῆς τους. Ἀγνοοῦν τό πῶς θά παλαίψουν ἀληθινά γιά νά ὁλοκληρωθοῦν νά ἐπιτύχουν, νά γίνουν ὠφέλιμα μέλη τῆς κοινωνίας μας.
            Ἡ σύγχρονη κοινωνία μας, χωρίς φῶς Χριστοῦ, ὄχι μόνο ἀφήνει ἔρημα τά νειᾶτα ἀπό ἐσωτερικό φῶς, ἀλλά τά διδάσκει καί τά προτρέπει νά περιφρονοῦν, νά ἀποστρέφονται καί νά πολεμοῦν ἀκόμη ὅ,τι ἀληθινά φωτίζει καί παιδαγωγεῖ. Τά μέσα ἐνημερώσεως καί κυρίως τό διαδίκτυο ἀντί νά τά βοηθήσουν, τά καταστρέφουν τελείως, ἀφοῦ τούς προσφέρουν ὀχετό ἀρνήσεως, ἀμφιβολίας, πλάνης, σκοτισμοῦ, σαρκολατρείας καί διαστοφῆς.
            Ἔτσι, τά παιδιά μας μένουν κενά, σκοτισμένα, ἀποπροσανατόλιστα, ἕρμαια κάθε καταστρεπτικῆς φωνῆς καί ψευτοδιδασκαλίας. Καί ζοῦν μέσα στήν ταραχή, τό ἀνικανοποίητο. Ζοῦν μετέωρα, φοβισμένα, ψάχνουν νά βροῦν γαλήνη, ἠρεμία, εὐτυχία, παραδείσους, ζητοῦν στήριγμα καί καταλήγουν στά ναρκωτικά καί τίς ἄλλες οὐσίες.
            Ἄς συνειδητοποιήσουμε κάποτε ὅτι ὅλα τά παιδαγωγικά συστήματα, ὅταν δέν φωτίζονται ἀπό τό φῶς τοῦ Χριστοῦ, δέν μποροῦν νά φθάσουν ὡς τήν ψυχή τοῦ νέου καί τῆς νέας.
            Ἀγαπητοί,
            Δέν πονοῦμε; Δέν ἀγαπᾶμε τά παιδιά μας; Δέν σκεπτόμαστε ὅτι θά δώσουμε λόγο κάποτε γιά τήν ἀδιαφορία μας; Θά ἀφήσουμε νά κατασπαράξει τή νεότητα τό θηρίο τῆς ἀποστασίας τῆς ἐποχῆς μας;
            Φωνάζει ὁ Κύριος καί Λυτρωτής μας, ὁ αἰώνιος καί ἀλάθητος ὁδηγός τῶν νέων: «Ἄφετε τά παιδία ἐλθεῖν πρός με». Ἀλήθεια, ποιός νέος καί ποιά νέα πού ἔζησε καί ζεῖ συνειδητά τό Χριστό, δέν ἐπέτυχε στή ζωή του;
            Στίς 6 Ὀκτωβρίου ἡ Ἐκκλησιά μας προσφέρει καί πάλι τά Κατηχητικά της Σχολεῖα. Τά συκοφαντημένα, τά πολεμούμενα ἀλλά τά τόσο ὠφέλιμα σχολεῖα. Περιμένουν τά παιδιά σας γιά νά τούς προσφέρουν φῶς Χριστοῦ, ἀλήθεια, ἀλάθητη πορεία στή ζωή τους. Νά τούς προσφέρουν τά «ἱερά γράμματα τά δυνάμενα σοφίσαι εἰς σωτηρίαν», ὅπως τονίζει ὁ Ἀπ. Παῦλος (Β΄ Τιμ. δ΄, 15). Ἐκεῖ, στά Κατηχητικά Σχολεῖα, θά γνωρίσουν τά παιδιά μας τόν Τριαδικό Θεό, τόν Λυτρωτή καί Σωτῆρα μας, τήν Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία μας, τά Ἱερά Μυστήρια, θά γνωρίσουν τούς ἐχθρούς τῆς προόδου τους καί τά ὅπλα γιά νά τούς νικήσουν, ἐκεῖ θά μάθουν πῶς καλλιεργοῦνται καί ἀποκτῶνται οἱ ἀρετές.
            Σᾶς καλῶ ὅλους σέ συναγερμό γιά τή σωτηρία τῆς νεότητος.
            Ἐσεῖς οἱ καλοί γονεῖς, μήν ἀμελήσετε. Μάθετε τήν ὥρα τῶν κατηχητικῶν τῶν παιδιῶν σας στήν ἐνορία σας καί βοηθεῖστε τα νά παρακολουθοῦν ἀνελλιπῶς τά μαθήματα.
            Οἱ ἐκλεκτοί ἐκπαιδευτικοί, προτρέψατε τά παιδιά νά συνδεθοῦν μέ τόν αἰώνιο παιδαγωγό, τόν Κύριο Ἰησοῦ Χριστό καί Θεό μας.
            Οἱ Ἱερεῖς, ἐγερθῆτε. Ὑψώσατε τή σημαία τοῦ Χριστοῦ καί σκεπάσατε τήν ἑλληνική νεότητα.
            Ὅλοι, ὅσοι εἰλικρινά ἀγαπᾶμε τή νεότητα ἄς ξεσηκωθοῦμε γιά νά περισώσουμε τά παιδιά μας, πρίν τά τραυματίσει καί τά συντρίψει ἡ λαίλαπα τῶν χωρίς Χριστό εὐδαιμονιστῶν.
            Σύνθημά μας ἄς γίνει φέτος: Κάθε νέος, κάθε νέα στό Κατηχητικό Σχολεῖο. Στό Σχολεῖο τοῦ Χριστοῦ μας. Στήν ἀγκάλη τῆς μητέρας μας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.
            Ὅλοι μαζί γιά νά σώσουμε τά νειᾶτα.
            Τό εὔχομαι μέ ὅλη μου τήν δύναμι.          
  
           
Μέ τήν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ μας

O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Έναρξη δραστηριοτήτων της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι αρχίζουν και εφέτος οι δραστηριότητες της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η Διακονία Στηρίξεως Γυναικών λειτουργεί στο γενικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων και του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με έδρα την πόλη του Αγρινίου.
Το Κέντρο της Διακονίας στεγάζεται στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, στο ισόγειο (Δ. Μακρή 34 - τηλ. επικοινωνίας 26410-32005). Ώρες λειτουργίας: πρωί: 10:00’ – 12:00’ (Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή) και απόγευμα: 04:00’ – 06:00’ (Τετάρτη και Πέμπτη).
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 06:00’ μ.μ. στο Κέντρο της Διακονίας, όπου θα τελεσθεί η ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και θα γίνει ανάλυση του ετήσιου συνθήματος: «εν παντί συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι» (Β’ Κορ. 6).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2013-2014

9 Οκτωβρίου 2013: Ημέρα Τετάρτη, ώρα 6.00 μ. μ. Αγιασμός με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, για την έναρξη των δραστηριοτήτων της Διακονίας. Ανάλυση ετήσιου συνθήματος: «εν παντί συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι» (Β΄ Κοριθ. 6).

11 Οκτωβρίου 2013: Ημέρα Παρασκευή, ώρα 5.00 – 7.00 μ. μ. έναρξη της Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5 έως 12 ετών.

2 Νοεμβρίου 2013: Ημέρα Σάββατο και ώρα 13.15΄ μ. μ. Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας-  Ροβέλιστα Άρτας. Αναχώρηση από την αίθουσα της Διακονίας μας, Αγία Τριάδα Αγρινίου.

13 Νοεμβρίου 2013: Ημέρα Τετάρτη. Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ. μ. Εισήγηση με θέμα: «Μπορούμε να γίνουμε άγιοι;» με τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως π. Παύλο Ντανά.

18 Δεκεμβρίου 2013: Ημέρα Τετάρτη. Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Παθήσεις οφθαλμών, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα», με την οφθαλμίατρο κ. Βίκυ Σουβαλιώτη-Σταμάτη.

20 Δεκεμβρίου 2013: Ημέρα Παρασκευή, ώρα 5.00 – 7.00 μ. μ. Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τα παιδιά της Δημιουργικής Απασχόλησης.

15 Ιανουαρίου 2014: Ημέρα Τετάρτη. Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Οι ανθρώπινες σχέσεις τον καιρό της κρίσης» με τον κ. Γεράσιμο Ρεπάσο, ομαδικό αναλυτή, ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 

20 Ιανουαρίου 2014: Ημέρα Δευτέρα, ώρα 8.30΄ μ. μ. έως 1.00 νυκτερινής. Εορτή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ (21/1). Αγρυπνία με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

12 Φεβρουαρίου 2014: Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Παιδί και εργοθεραπεία: δυσκολίες στη γραφή και τρόποι αντιμετώπισης», με τους εργοθεραπευτές κ. Ιωάννη Τσιτσιβό και κ. Αλεξάνδρα Καρυώτη.

12 Μαρτίου 2014: Ημέρα Τετάρτη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Η πνευματική μελέτη ως ανάσα της ψυχής», με την κ. Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη, θεολόγο-συγγραφέα.

29 Μαρτίου 2014: Ημέρα Σάββατο και ώρα 1.30΄ μ. μ. Προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στο Βερίνο Αιγίου. Αναχώρηση από Αγία Τριάδα Αγρινίου.

2 Απριλίου 2014: Ημέρα Τετάρτη. Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Σύνδρομο mobbing. Ψυχολογική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και τρόποι αντιμετώπισης», με την κ. Ευγενία Κατσένη, δασκάλα Ειδικής Αγωγής, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

14 Μαϊου 2014: Ημέρα Τετάρτη. Μηνιαία σύναξη, ώρα 6.00 μ.μ. Εισήγηση με θέμα: «Μπορεί η γυναίκα-μητέρα να βοηθήσει τον κόσμο μας που κλονίζεται “να σταθεί στα πόδια του”;» με την φιλόλογο κ. Ελένη Μούρτη-Μαλαίνου.

21 Ιουνίου 2014: Ημέρα Σάββατο, ώρα 6.00 π. μ. προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Αττικής (Ι. Μονή Γοργοεπηκόου Μάνδρας, Ι. Μ. Βηθλεέμ Κορωπίου, Ι. Μ. Παντανάσσης Κερατέας).


ΨΗΦΙΣΜΑ της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Π. Μεσολογγίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» για τον μακαριστό Απόστολο Παπαχρήστο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ»
Γρ. Χονδρού και Κανατά
302 00 Ι.Π. Μεσολογγίου
τηλ.: 26310 23301
ΦΕΚ 1617/τ. Β/03-09-2007

Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, 06 Οκτωβρίου 2013.

ΨΗΦΙΣΜΑ

της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» Ι. Π. Μεσολογγίου

Στο Μεσολόγγι, 06 Οκτωβρίου 2013 και ημέρα Κυριακή, στο γραφείο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως μετά την πληροφορία του θλιβερού αγγέλματος του αιφνιδίου θανάτου του αγαπητού αδελφού, φίλου, Πρωτοψάλτου, Μουσικοδιδασκάλου και Θεολόγου κ. Αποστόλου Παπαχρήστου, Διευθυντού της Σχολής μας.

Ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χριστοφόρος Πριόβολος, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος συναδέλφου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Ο Απόστολος υπήρξε μύστης της τέχνης του Ιερού Αναλογίου και πεπειραμένος γνώστης του τυπικού των ιερών ακολουθιών της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, καθ’ ότι διετέλεσε επί σειρά ετών ο συντάξας του Τυπικού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνέψαλε με Μαΐστορες της Αγγελικής Τέχνης, όπως Στανίτσας, Ταλιαδώρος, κ.α. Επιπλέον, επί πολλά έτη υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης στην Αγία Τριάδα Αγρινίου και τα τελεταία 22 έτη της επιγείου ζωής του στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου Αγρινίου. ΄Ηταν ο βιωματικός Ιεροψάλτης, αφού συνδύαζε την ισάγγελο πολιτεία με την διακονία του Αναλογίου. Κοινωνούσε τακτικά με φόβο Θεού, ενώ διακρινόταν για το φιλακόλουθο πνεύμα του. Η προσωπική συνδρομή του στη δημιουργία της Σχολής μας υπήρξε καθοριστική, αφού ο ίδιος επέδωσε τα πρωτά πτυχία και Διπλώματα της Σχολής, ενώ το τελευταίο έτος στα χέρια του τη διεύθυνση της Σχολής.

Η πρόωρη απώλειά του, επεσήμανε ο Γραμματέας του Δ.Σ., μας συγκλονίζει όλους αλλά μας δίνει και δύναμη να συνεχίσουμε το πολυσχιδές έργο του, στα πλαίσια των μικρών μας δυνατοτήτων. Ήταν «τοις πάσι τα πάντα», κατά τη ρήση του Αποστόλου Παύλου και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Αλλ’  ούτως ηυδόκησεν Κύριος».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής μας, μετά από εισήγηση μέλους του, εκφράζοντας τη βαθειά θλίψη του και τον πόνο του για την κοίμηση του Αποστόλου Παπαχρήστου, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής μας να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ και στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.

2. Να μην πραγματοποιηθούν τα μαθήματα της Σχολής την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

3. Να δοθεί χρηματικό ποσό σε μια από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας για την ανάπαυση της ψυχή του.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Ευχόμαστε, τέλος, ο Αναστάς Κύριός μας να αξιώσει τον αείμνηστο αδελφό,  φίλο και συνεργάτη Απόστολο της Ουρανίου Βασιλείας Του και να συγκαταριθμηθεί στο χορό των Αγγέλων.

Το παρόν ψήφισμα διαβάζεται και υπογράφεται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΨΗΦΙΣΜΑ της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «ΔΑΥΪΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ» για τον μακαριστό Απόστολο Παπαχρήστο






Ψήφισμα

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός», συνήλθε εκτάκτως σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του λίαν αγαπητού φίλου και συναδέλφου μας, Πρωτοψάλτου Αποστόλου Παπαχρήστου, Μουσικοδιδασκάλου, Υμνογράφου  και  Θεολόγου, και 
ομόφωνα αποφάσισε

1)                να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στον αδελφό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά και στην οικογένειά  του,
2)                να παραμείνει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής κλειστή κατά την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας,
3)                να παραστούν στην Εξόδιο ακολουθία όλοι οι διδάσκοντες καθηγητές,
4)                να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα από το διευθυντή της Σχολής και να αποσταλεί στον τοπικό τύπο.

Όλοι οι διδάσκοντες συνάδελφοί του, ευχόμεθα ολόψυχα ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων.
Δηλώνουνε ότι θα κρατήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη, την σεμνή με ευλάβεια, συνέπεια και σοβαρότητα παρουσία του στο αναλόγιο, την πάντα πρόθυμη και με ακρίβεια καθοδήγησή του σε θέματα Υμνολογίας, Λειτουργικής και Τυπικού, αλλά και την αφοσίωσή του στη γνήσια έκφραση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής ως μέσο υμνωδίας και λατρείας του Τριαδικού Θεού.
Καλόν  Παράδεισο!

Οι  διδάσκοντες  καθηγητές  της
Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου
«Δαυίδ ο Ψαλμωδός»


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Εξόδιος Ακολουθία Πρωτοψάλτου Αποστόλου Παπαχρήστου


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πρωτοψάλτου, Μουσικοδιδασκάλου, Υμνογράφου και Θεολόγου Αποστόλου Παπαχρήστου, αδελφού του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Καστορίας κ. Σεραφείμ,  Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος,  Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στο ιερό βήμα παρέστη ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος. Αργότερα προσήλθε για να εκφράσει τις ευχές του στον Ποιμενάρχη μας και ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Επικήδειους εκφώνησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, ο Μητροπολίτης Σύρου και ο αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ψηφίσματα ανέγνωσαν οι διδάσκοντες καθηγητές και οι συνεργάτες των δύο Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας, το τοπικό παράρτημα της Π. Ε. Θεολόγων, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε προς τον εκλιπόντα εκπρόσωπος της Ενορίας Αγίου Γρηγορίου Αγρινίου, όπου διακονούσε στο ιερό αναλόγιο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, τους ιερείς, τις αρχές της περιοχής και τον ευσεβή λαό που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό «για την παρουσία, την αγάπη και τις προσευχές τους»,  συμμετέχοντας στο πένθος της οικογενείας του. Τόνισε επίσης τα εξής: «Ο Απόστολος όπως υμνούσε εδώ το Θεό θα τον υμνεί και στην αιωνιότητα … Δεν έχουμε, το ομολογώ, λύπη κοσμική αλλά ως χριστιανοί ζούμε την ελπίδα, την βεβαιότητα της Αναστάσεως. Γιατί ο Απόστολος αγάπησε πολύ τον Χριστό … μας δίδαξε την πίστη στο Χριστό, την αγάπη στην πατρίδα, τη συνέπεια στην εκκλησία, την αγάπη στην παράδοση. … Εύχεσθε πάντα να δοξάζει το Θεό στη Βασιλεία Του».  

Βιογραφικά στοιχεία

Ο μακαριστός Πρωτοψάλτης Απόστολος Παπαχρήστος γεννήθηκε στο χωριό Σκουτεσιάδα Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το  Φεβρουάριο του 1949. Γόνος ιερατικής και πολύτεκνης οικογένειας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της Μεγάλης χώρας Αγρινίου, όπου εφημέριος του χωριού ήταν ο πατέρας του, π. Ευστράτιος Παπαχρήστος, ο οποίος υπήρξε ένας γνήσιος λευίτης που δαπανήθηκε στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας, αλλά και μεγάλωσε την οικογένειά  του με τα νάματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσής μας.
Το γυμνάσιο και το λύκειο ο Απόστολος Παπαχρήστος το περάτωσε στην περιοχή της Καλλιθέας των Αθηνών. Παράλληλα με τις γυμνασιακές σπουδές του, διδάχθηκε την Βυζαντινή Μουσική κοντά στον διδάσκαλο της σχολής «Οίκου Τυφλών» Δημήτριο Χρυσαφίδη. Από τον Πέτρο Αθαναηλίδη έμαθε Πιάνο και Ακορντεόν και από τον Ανέστη Κυριακίδη διδάχθηκε μαθήματα κιθάρας. Το 1965, στο Ωδείο Πειραιώς λαμβάνει το πτυxίo Ιεροψάλτου, από τον Ιωάννη Μαργαζιώτη και το 1969 λαμβάνει το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου με γενικό βαθμό «Άριστα».
Μετά την περάτωση των σπουδών του στην Bυζαντινή Μουσική, συνεχίζει με μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής, Άρμονίας, Σολφέζ και Ιστορίας – Μορφολογίας με καθηγητή τον Γεώργιο Σκλάβο. Το 1988 λαμβάνει και το πτυχίo του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το βαθμό «Άριστα».
Επίσης, διδασκόμενος την Ευρωπαϊκή Μουσική, το 1989 παίρνει το πτυχίo «Ειδικής Αρμονίας» από τον Ανδρέα Boυτσινά και το 1991 από τον ίδιο, το πτυχίo «Αντιστήξεωs». Επιπλέον, το 1993 λαμβάνει και το πτυχίo «Φούγκας».
Υπηρέτησε πιστά το ιερό αναλόγιο από το 1972, ενώ παράλληλα δίδασκε την πατρώα, Βυζαντινή μουσική παράδοση, μια προσφορά που καρποφόρησε σε πολλούς μαθητές οι οποίοι στελέχωσαν πολλά αναλόγια της Αιτωλοακαρνανίας.
Κόσμησε πρωτίστως, επί 21 έτη, το δεξιό αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, από το Μάιο του 1972 μέχρι τον Αύγουστο του 1991 ενώ, επί 22 έτη, από τον Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι σήμερα ήταν ο Πρωτοψάλτηs του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου.
Από το έτος 2007 δίδασκε ως Καθηγητής στις δύο Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» στο Αγρίνιο και «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» στο Μεσολόγγι, διδάσκοντας παράλληλα με τη μουσική το μάθημα του Τυπικού, ενώ το τελευταίο έτος είχε αναλάβει την διεύθυνση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στο Μεσολόγγι.
Ο Απόστολος Παπαχρήστος ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με εκδόσεις βιβλίων, με το Τυπικό, την Εκκλησιαστική Μελοποιΐα και την Υμνογραφία. Από το έτος 1996 μέχρι σήμερα εξέδιδε την Τυπική Διάταξη των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας, κατά την παράδοση και το ύφος της «Τάξεως» του αειμνήστου Γ. Μπεκατώρου. Η «Τυπική Διάταξις» έτυχε μιας ευμενούς υποδοχής και ευμενεστάτων κριτικών από ιεράρχας, μουσικολόγους, λειτουργιολόγους και τον ιεροψαλτικό κόσμο.
Κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου μετείχε επί μια πενταετία, ως μέλος στη Συνοδική Υποεπιτροπή επί της εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος», έχοντας την υπευθυνότητα της συντάξεως των «λειτουργικών τυπικών διατάξεων».
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Σινά και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, είχε αναλάβει την σύνταξη της Τυπικής Διατάξεως στην έκδοση των Διπτύχων της Ιεράς Μονής Σινά.
Το 1998 εξέδωσε το μουσικό βιβλίο «Νέο Ειρμολόγιο» και το 2009 το μουσικό βιβλίο «Στιχολόγιον». Μέσα από το υμνογραφικό του τάλαντο σημαντική ήταν η προσφορά του στην σύνταξη και μελοποιΐα «Ασματικών Ακολουθιών» και «Παρακλητικών Κανόνων» διαφόρων αγίων, όπως: α) της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης, β) του αγίου Aλεξάνδρoυ, αρχιεπισκόπου Aλεξανδρείας, γ) των αγίων Υμνογράφων, δ) των αγίων 3 μαρτύρων των εν Βραχωρίω και ε) του οσίου Ιωσήφ του ποιητού. Υπό έκδοση βρίσκεται το «Θεοτοκάριον», συλλογή Παρακλητικών Κανόνων που ο ίδιος συνέγραψε προς τιμήν των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».
Η υμνογραφική προσφορά του Απόστολου Παπαχρήστου καλύπτει υμνογραφικό κενό της λατρείας, που μαζί με τα μουσικά παραρτήματα τα οποία παρατίθονται στις εκδόσεις, αποτελούν συμβολή στη γνήσια εκκλησιαστική και βυζαντινή παράδοση.
Θα αποτελούσε παράλειψη να μην ειπωθεί η συνεργασία του με πολλούς πρωτοψάλτες με κορυφαία τη συνεργασία με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα, τον οποίο επισκεπτόταν στο Ιερό Ναό όπου έψελνε, εντρυφώντας στα μαθήματα γνήσιας απόδοσης της ψαλτικής μελωδίας.
Aξίζει να σημειωθεί η αγωνία του για την συμμετοχή του λαού στην λατρεία, ενώ οι πρωτοβουλίες του για οργάνωση Ιερών Ακολουθιών, Αγρυπνιών και Θείων Λειτουργιών των Προηγιασμένων σε Ιερές Μονές και απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με προσωπική του συμμετοχή στο αναλόγιο ανέδειξαν τη λατρευτική παράδοση της περιοχής.
Ο  Απόστολος Παπαχρήστος ήταν ένα πρόσωπο που απολάμβανε μια ευρύτερη εκκλησιαστική και κοινωνική αποδοχή για το σημαντικό έργο που ολοπρόθυμα και με πολύ ζήλο επιτελούσε. Η αποδοχή της συνεργασίας του από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Εξωτερικού, καθώς και από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία μας δεικνύουν την αυθεντική αγάπη και συνέπειά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την επικοινωνία του με ιεραποστολικά κλιμάκια, σημειώνοντας το πρακτικό μέρος της προσφοράς του: α) με την παρασκευή γνησίου εκκλησιαστικού νάματος που σε μεγάλες ποσότητες προμήθευε τις Μητροπόλεις της Αφρικής για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και β) καταγράφοντας ψηφιακούς δίσκους με μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας στην ιταλική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, ψάλλοντας ο ίδιος τα λειτουργικά κείμενα.
Ολόκληρο το έργο του αειμνήστου Απόστολου Παπαχρήστου ευλόγησαν και αναγνώρισαν με επιστολές τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχες και Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεράρχες, Καθηγούμενοι Ιερών Μονών και Καθηγητές Πανεπιστημίου. Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα από την τελευταία  επιστολή που έλαβε ο ίδιος, όπου ο Υμνογράφος της Μ. Χ. Ε. ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης αποδεικνύει την προσφορά και το ορθόδοξο ήθος του κεκοιμημένου:
«Φίλτατε καί μουσικολογιώτατε ἀδελφέ ἐν Χριστῷ Κύριε Ἀπόστολε
Πῶς νά μήν χαίρω, ὅταν ἔργοις βλέπω νά συνεχίζετε δοξολογῶν τόν Κύριόν μας καί τούς χορούς τῶν Ἁγίων Του, ὄχι μόνον στά τῆς γλυκυτάτης καί μυσταγωγικῆς ψαλμωδίας Σας, ἀλλά καί διά τῆς συγγραφῆς καί συνθέσεως ὑμνογραφημάτων, ἀντικατοπτριζόντων τήν βαθεῖαν εὐλάβειαν, φιλοθεΐαν καί φιλαγιότητά Σας; 
 Δοξάζω τόν Πανάγαθον Κύριον διότι Σᾶς ἐγνώρισα ἤδη ἀπό τό 1978, ὅταν συναγρυπνήσαμεν τοῦ ἁγίου Νικολάου εἰς τοῦ Σταυρονικήτα, παρόντος καί τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Παϊσίου, ὁ ὁποῖος τόσον Σᾶς ἀγαποῦσε, ὅπως καί τόν ἀείποτε χειραγωγόν Σας, τόν θυσιαστικόν αὐτάδελφον καί ἤδη ἅγιον Ποιμενάρχην τῆς Γενετείρας Σας Σεβασμιώτατον Κοσμᾶν –  ὄνομα καί πρᾶγμα.
            Μετά τά ἀνωτέρω προοιμιακά ἔρχομαι εἰς τό κυρίως θέμα, τήν προσφάτως γραφεῖσαν καί σταλεῖσαν μοι θαυμασίαν ἀκολουθίαν, τῆς ὁποίας τό περιεχόμενον καί ἡ θεολογική ἀρτιότης καί μέ κατέπληξεν, ἀλλά καί βαθύτατα μέ συνεκίνησεν, ὥστε νά διακηρύξω νοερῶς – πλήν μεγαλοφώνως τό ψαλμικόν «Κύριος σοφοῖ τυφλούς» - πεφωτισμένους διά τοῦ μυστικοῦ καί ἀϊδίου φωτός τοῦ Παναγίου Πνεύματος.         […………………]
            … Σᾶς ἀσπάζομαι φιλήματι ἁγίῳ καί ἐν ἀναμονῇ μιᾶς νέας προσωπικῆς συναντήσεώς μας, διατελῶ ἐλάχιστος ἀδελφός Σας ἐν Χριστῷ,
+ Ἱερομόναχος Ἀθανάσιος  (Σιμωνοπετρίτης)

Υ.Γ.  ………………………………………………………….

Χαίροις  μάκαρ  Ἀπόστολε

καί  αἴνει  τόν  γλυκύτατον  Χριστόν  μας!»