Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Κανείς πεινασμένος στην Ιερά Μητρόπολί μας»


Εγκύκλιο για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ. Η εγκύκλιος θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 28ης Νοεμβρίου 2010. Ο φετινός Έρανος Αγάπης θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 28 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου.

Το κείμενο της Εγκυκλίου έχει ως εξής:




Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ
Προς τους Εφημερίους των Ιερών Ναών
και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί αδελφοί μου εν Κυρίω,

Συγχωρήστε με για την τόλμη και την αδιακρισία. Σας ενοχλώ και σας προκαλώ ίσως.

Θέλω να σταθώ με σεβασμό και αγάπη ενώπιόν σας, να μιλήσω αυτή τη στιγμή προσωπικά και ειλικρινά στον καθένα σας. Όμως, αυτό δεν μπορώ τελικά να το κάνω λόγω του πλήθους των αδελφών χριστιανών, γι’ αυτό και αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας με αυτή την εγκύκλιο.
 
Πιστεύετέ το, είμαι κοντά σας. Παρακολουθώ με προσευχή τη ζωή σας, ζω την αγωνία σας, τα προβλήματά σας. Ζω τις πολλές δυσκολίες σας, θαυμάζω τον κόπο σας και τις θυσίες σας για την πρόοδο και την επιτυχία της οικογενείας σας, των παιδιών σας, ιδιαιτέρως αυτή την εποχή κατά την οποία η οικονομική δυσπραγία περισφύγγει κάθε άνθρωπο, την πατρίδα μας, την διεθνή κοινότητα.

Σας παρακαλώ, πιστέψετέ με. Ζω κάθε μέρα όμως και δραματικές καταστάσεις αδελφών, συνανθρώπων, οικογενειών οι οποίοι στερούνται και του επιουσίου άρτου ακόμη, αλλά και δοκιμάζονται από φοβερές ασθένειες.

Το γνωρίζετε ότι προσωπικά δεν ζήτησα ούτε θα ζητήσω απολύτως τίποτε το υλικό. Δεν μπορώ όμως, να αρνηθώ την συμπάθεια και την προσφορά στον πόνο και τη δοκιμασία.

Η Ιερά Μητρόπολίς μας και οι Ενορίες μας συμπαρίστανται όσο είναι δυνατόν στις ανάγκες και τα αιτήματα των πονεμένων αδελφών.

Έρχομαι όμως, για μια ακόμη φορά να σας παρακαλέσω πατρικά αν θέλετε και μπορείτε, να ανταποκριθήτε και στον εφετινό Έρανο της Αγάπης, ο οποίος θα διατεθή μέχρι τελευταίου λεπτού για την δοκιμασία του αδελφού. Με αγάπη και ολόψυχη διάθεσι, αν θέλετε, χωρίς γογγυσμό, δώσατε από το υστερημά σας. Όλοι μαζί, με την αγάπη του Σαρκωθέντος και Εσταυρωμένου Χριστού μας, να απαλύνουμε τον πόνο των αδελφών.

Αισθάνομαι την αναγκη να σας ενημερώσω ότι για τον Έρανο Αγάπης του 2009 εισεπράχθησαν 131.246 €. Από αυτά δόθηκαν:

  • Στο Ταμείο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Κράτους 2.624,92 €, όπως ορίζεται.
  • Στα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία Διακονίας 82.684,98 €.
  • Στο Κεντρικό Ταμείο Φιλοπτώχου Διακονίας 45.936,10 €.
Στους έχοντας ανάγκη αδελφούς δόθηκαν:

  • Από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία 210.212,15 €.
  • Από το Κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως 89.540,84 €.
  • Σε απόρους φοιτητές δόθηκαν για τις σπουδές τους 23.330 €.
  • Συνολικά δόθηκαν, το έτος 2009, σε συνανθρώπους μας 323.082,99 €.
    Υπάρχουν αποδεικτικά για όλα αυτά, εάν κανείς αμφιβάλει.

    Πατρικά καλώ όλους σας και εφέτος να συνδράμετε στο φιλόπτωχο έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με την συμβολή σας στον Έρανο Αγάπης. Θα επαναλάβω ότι πρέπει να γίνη σύνθημά μας «Κανείς πεινασμένος στην Ιερά Μητρόπολί μας».
     
    Σας ευχαριστώ με αγάπη Χριστού όλους σας.

    Ο Έρανος θα διενεργηθή από 28ης Νοεμβρίου έως την 19ην Δεκεμβρίου.

    Εύχομαι αγία Τεσσαρακοστή και ευλογημένα χαρούμενα Χριστούγεννα.


    Μετά πατρικών ευχών

    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

    + Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία της Σχολής Γονέων

Ομιλία στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Βασίλειος Τσιμούρης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στις 18:30’ το απόγευμα και θα έχει θέμα: «Που να βρω τη χαρά μου;».

Ο π. Βασίλειος είναι εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Πειραιώς.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος του Περιοδικού


Κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2010) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στην αρετή της ελεημοσύνης.


Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Μακάριοι οι ελεήμονες» και περιλαμβάνει αποσπάσματα από Λόγους περί ελεημοσύνης, του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης και του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται: α) με μια ομιλία του Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, αρχιμ. Τιμοθέου Άνθη για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) ένα κείμενο του φιλολόγου και Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Χριστοφόρου Μπαμπάνη, με τίτλο «Εκ του πλησίον εστί η ζωή και ο θάνατος σου» και γ) ένα κείμενο του αειμνήστου Φωτίου Κόντογλου για την φιλαργυρία.

Στην ενότητα εορταστικά δημοσιεύονται τρία κείμενα. α) Μια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά στην εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, β) ένα κείμενο του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου με τίτλο: «Σταυρός υψούται σήμερον και κόσμος αγιάζεται» και γ) ένα άρθρο του θεολόγου κ. Σπυρίδωνος Λαπατά με τίτλο: «Τα επί μέρους θαύματα κατά την έκλειψη του ηλίου την ώρα της Σταυρώσεως».

Στη στήλη ερμηνευτικά δημοσιεύεται μια μελέτη του θεολόγου και φιλολόγου κ. Κώστα Δημόπουλου, με θέμα: «Κίνητρα και συμπεριφορές στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο».

Στη στήλη αγιολογία θα διαβάσετε ένα άρθρο του δασκάλου κ. Αθανασίου Πούλου για τον νεομάρτυρα άγιο Ιάκωβο και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δερβεκίστης.

Στην ενότητα διδαχές δημοσιεύεται ένα άρθρο της καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Θέρμου μοναχής Ευθυμίας, με τίτλο «Ο Άγιος Κοσμάς, ο πάπας και το άναλον άλας».

Στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάζεται το βιβλίο του Αριστείδη Ξ. Καβάγια με τίτλο «Ο Άγιος Αριστείδης».

Στη στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στον μακαριστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς και ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Αυγουστίνο Ανδριτσόπουλο.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστολή του Σεβασμιωτάτου προς την Ιερά Σύνοδο για την «Κάρτα του Πολίτη». Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται οι κυριότερες από τις δραστηριότητες και η επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:


Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς

Πανηγυρίζει σήμερα και αύριο επί τη εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, η ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Σήμερα το απόγευμα τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη, στο καθολικό της Ιεράς Μονής, η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Της ακολουθίας προεξήρχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών, που ανέβηκαν στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν την εφέστιο θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης.

Αύριο θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική, αρχιερατική, θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της πανηγύρεως κάντε «κλικ» εδώ.










Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τέταρτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο


Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010, στην τέταρτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε διεξοδικώς τον υποβληθέντα από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, Προϋπολογισμό των εσόδων και εξόδων για το οικονομικό έτος 2011.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο


Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Ομιλία της Σχολής Γονέων

Ομιλία στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 ο οσιολογιώτατος μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στις 18:30’ το απόγευμα και θα έχει θέμα: «Εκκλησία: χώρος ψυχικής θεραπείας».

Ο π. Αρσένιος είναι διδάκτωρ Θεολογίας και αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου Κασσανδρείας Χαλκιδικής.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ότι, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου ε.ε., συμμετείχαν σε κοινή Συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο η Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και ειδικοί Επιστήμονες και Εμπειρογνώμονες, τόσο από τον χώρο της Νομικής, όσον και της Πληροφορικής, με αντικείμενο την μελέτη της εκδόσεως της "Κάρτας του Πολίτη".
 
Από την Σύσκεψη προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα:

1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου.

2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".

3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό:

α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666".

β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.

4. Τα στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εδήλωσαν, ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των Μελών των αρμοδίων Επιτροπών της Εκκλησίας και θα τις λάβουν υπ' όψιν τους.

Τούτων δοθέντων η Ιερά Σύνοδος αναμένει το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της "Κάρτας" για να τοποθετηθεί υπευθύνως.

Γι' αυτό συνιστά στον ευαγή Ιερό Κλήρο, στους Μοναχούς και στους πιστούς να αναμένουν την τελική θέση Της.


Eκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς



Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010 εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

17:00 μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

07:30 π.μ.  Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ

10:45 π.μ.  Τρισάγιο στο κοιμητήριο της Μονής υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων πατέρων αυτής

17:00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

07:00 π.μ.  Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Κτητορικό Μνημόσυνο




 


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων υπέβαλε Έκθεση σχετικά με τις εργασίες της ΚB´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία διοργανώθηκε κατά το τριήμερο 1 έως 3 Νοεμβρίου 2010, στην Λάρισα και είχε θέμα: «Μορφές και εκφράσεις του σύγχρονου αποκρυφισμού». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Έκθεση και ενέκρινε τα Πορίσματα και τις Προτάσεις της ως άνω Συνδιασκέψεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επίσης ενέκρινε:
 
– Τις προτάσεις της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος σχετικά με την πραγματοποίηση για το έτος 2011 του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» για τους νέους των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την διοργάνωση διαγωνισμών για εφήβους και νέους των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θεματικό άξονα «Νέοι - Εκκλησία - Πολιτισμός».

– Αρχικά την πρόταση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), σχετικά με την διοργάνωση του Β´ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων με θέμα: «Ιερές προσκυνηματικές αποδημίες στις αρχές του 21ου αιώνα, εμπειρίες, προβληματική και προτάσεις (για την στενότερη συνεργασία των Ορθοδόξων Εκκλησιών και λοιπών εμπλεκομένων φορέων με σκοπό την αναβάθμιση των προσκυνηματικών περιηγήσεων)».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μαθήσεως και Θρησκευμάτων, όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.) και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο, ως αναπληρωτή αυτού.

Ακολούθως ενημερώθηκε από Έκθεση, την οποία υπέβαλε ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, σχετικά με τις εργασίες της Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Θρησκευτική Εκπαίδευση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επίσης όρισε να εκπροσωπηθεί:
 
– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, στο Β´ Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, που θα διοργανωθεί το διήμερο 26 – 27 Νοεμβρίου 2010 από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πολυτεχνείο Πατρών.

– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, στο Διεθνές Συνέδριο «Έργα Τέχνης και σύγχρονη Επιστήμη και Συντήρηση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 26 Νοεμβρίου 2010 και διοργανώνεται από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

– Από τον κ. Αντώνιο Παπαντωνίου στην Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2010.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ιερατική Σύναξη Νοεμβρίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010 η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον μήνα Νοέμβριο.

Η Σύναξη ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς και ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αρχιμ. Αυγουστίνου Ανδριτσοπούλου, την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος καλοσώρισε τους ιερείς και έδωσε τον λόγο στον εισηγητή της συνάξεως πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Παύλο Ντανά, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος μίλησε με θέμα: « Η Κάρτα του Πολίτη».

Ο π. Παύλος μέσα από μια εμπεριστατωμένη ομιλία με ιστορική και αγιογραφική κατοχύρωση ανέπτυξε το θέμα του.

Μετά την εισήγηση διεξήχθη ευρεία συζήτηση κατά την οποία τοποθετήθηκαν πολλοί ιερείς, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία των πιστών για το εάν πρέπει να παραλάβουν την «Κάρτα του Πολίτη».

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας τη σύναξη και συνοψίζοντας τα όσα ειπώθηκαν ανέφερε ότι και ο ίδιος δέχεται τις ίδιες ερωτήσεις και την αγωνία των πιστών και μάλιστα αυτή την αγωνία μετέφερε, με την γνωστή επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ανέφερε επίσης στους ιερείς ότι το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ σύνεση και σοβαρότητα από όλους μας. Τόνισε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, διότι παρέπεμψε το θέμα για μελέτη σε δύο Συνοδικές Επιτροπές, τα πορίσματα των οποίων περιμένει για να λάβει θέση.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς


Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου, εορτάζει και πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς Αιτωλ/νίας

Το πρόγραμμα της εορτής εχει ως εξής:
 
• Αφ’ εσπέρας, Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 18:00 μ.μ. υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου
 
• Το πρωί της εορτής, Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010 και περί ώραν 07:00 π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πανηγυρική, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Χειροτονία Πρεσβυτέρου
 
Το απόγευμα της εορτής και ώρα 16:00 μ.μ. η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου

Προσκαλούνται άπαντες οι ευσεβείς χριστιανοί
Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

 

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Έναρξη Σχολής Γονέων στο Αγρίνιο


Ξεκίνησαν την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010, οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην πόλη του Αγρινίου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Πέτρο Μπερερή, διδάκτορα Φιλοσοφίας και Σύμβουλο επί τιμή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Σχολείο και Ρατσισμός».

Μετά την ομιλία ο κ. Μπερερής απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι γονείς. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 με ομιλητή τον οσιολογιώτατο μοναχό της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου Κασσανδρείας Χαλκιδικής π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη, διδάκτορα Θεολογίας, με θέμα: «Εκκλησία: Χώρος ψυχικής θεραπείας».


Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2010 – 2011






ΑΓΡΙΝΙΟ
Παπαστράτειο Μέγαρο Γυμναστικής Εταιρείας
(πλατεία Συντριβανίου)
Ώρα 6:30’ μ. μ.




Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
κ. Πέτρος Μπερερής, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Σύμβουλος επί τιμή του Παιδαγωγικού ινστιτούτου
Θέμα: «Σχολείο και ρατσισμός»


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Οσιολογιώτατος π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, διδάκτωρ Θεολογίας, Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου Κασσανδρείας Χαλκιδικής
Θέμα: «Εκκλησία: χώρος ψυχικής θεραπείας»


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ, καθηγούμενος Ι. Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους
Θέμα: «Τί είναι η “παιδεία και νουθεσία Κυρίου”»


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011
κα. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, διδάκτωρ φιλολογίας - πρώην ΕυρωβουλευτήςΘέμα: «Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική διάσταση του δημογραφικού προβλήματος»


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
κα. Βασιλική Χαντζαρά, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Πανεπιστημιακής παιδοψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
Θέμα: «Ψυχική ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και ο ρόλος της οικογένειας»


Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Πανοσ/τος Αρχιμ. π. Κύριλλος Κωστόπουλος, διδάκτωρ Κανονικού Δικαίου, ιεροκήρυξ Ι. Μ. Πατρών
Θέμα: «Η εργασία ως απαιχμαλωσία από τον εγωκεντρισμό»


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
κα. Μένη Μαλλιώρη, Αναπλ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Ευρωβουλευτής, πρόεδρος ΟΚΑΝΑ
Θέμα: «Εξαρτήσεις: οι νέες προκλήσεις»



Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Θέμα: «Ορθοδοξία και ορθοπραξία» (ορθή πίστη και ορθή ζωή)



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Αιδεσ/τος πρωτοπρ. π. Στυλιανός Καρπαθίου
Θέμα: «Ενδοσυζυγικά προβλήματα. Αίτια - Αντιμετώπιση»


Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Θέμα: «Η οικογένεια ως εργαστήριο αγιότητας»




ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Αίθουσα Εκδηλώσεων Νομαρχιακού Μεγάρου,Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ώρα 6:30’ μ.μ.




Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 - ώρα 11:00’ π.μ.
Συζήτηση με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά
Κατασκήνωση Ι. Μητροπόλεως - Ρίζα Αντιρρίου



Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ αγιορείτης, καθηγούμενος Ι. Σκήτης Αγ. Ανδρέου (Σεράϊ) Καρυών
Θέμα: «Οι ορθόδοξοι γονείς είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι παιδαγωγοί των τέκνων τους»
Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Αιδεσ/τος πρωτοπρ. π. Βασίλειος Τσιμούρης, εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Πειραιώς

Θέμα: «Πού να βρω τη χαρά μου;»
Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας



Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
Αίθουσα Εκδηλώσεων Νομαρχιακού Μεγάρου



Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011
Εκδρομή σε Μέτσοβο – Γιάννενα


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, φιλόλογος – συγγραφέας
Θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και τα παιδιά μας»
Αίθουσα Εκδηλώσεων Νομαρχιακού Μεγάρου



Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011
κα. Αλεξάνδρα Ρούσου, Παιδοψυχίατρος, Δ/θύντρια Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
Θέμα: «Σχέσεις ζευγαριού και σχέσεις γονέων και παιδιών»
Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας



Κυριακή 6 και Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Προσκυνηματική εκδρομή στην Ι. Μονή Παναγίας Μαλεβής


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Ι. Μονή Μυρτιάς


Κυριακή 15 Μαΐου 2011

κα. Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Συγγραφέας
Θέμα: «Αδάμ, πού είσαι;»
Κατασκήνωση Ι. Μητροπόλεως – Ρίζα Αντιρρίου


Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία




ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία




ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
12:00 π.μ. - 2/39 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ (ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)
Ομιλία στα πλαίσια Επιμορφωτικού Σεμιναρίου του Στρατού Ξηράς της Φρουράς Μεσολογγίου




ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
 18:00 μ.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΡΑΓΑΝΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός




ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία




ΤΡΙΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία


ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
10:00 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Γενική Ιερατική Σύναξη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
17:30 μ.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία - Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Ιωσήφ Ζωγράφου




ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία - Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Κοσμά Τσούνη


ΤΡΙΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΧΙΝΟΥ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
17:30 μ.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΥΡΤΙΑΣ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΑΚΤΙΟ - 131 ΣΜΗΝΑΡΧΙΑ ΜΑΧΗΣ (ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ)
Όρθρος - Πανηγυρική Θεία Λειτουργία





ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία - Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του διακόνου π. Νικολάου Σταμάτη


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
18:00 μ.μ. - ΠΑΤΡΑ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΤΡΙΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
07:30 π.μ. - ΠΑΤΡΑ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
Όρθρος - Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία